Ihmisoikeustuomioistuimelta uutta tietoa irakilaisen valekuolemaan liittyvästä tapauksesta – Suomi pyytänyt uutta käsittelyä

1:22
Uutisaamun uutiset: Suomi on pyytänyt kuolleeksi lavastetun irakilaismiehen tapausta uudelleen käsittelyyn.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen odotetaan tänään ottavan uudelleen kantaa Irakiin Suomesta käännytetyn miehen tapaukseen. Tuomioistuin katsoi marraskuussa 2019 Suomen syyllistyneen asiassa ihmisoikeusloukkaukseen. 

Päätös koski tapausta, jossa irakilaismiehen väitettiin tulleen tapetuksi Irakissa sen jälkeen, kun häneltä oli evätty turvapaikka Suomessa. Jälkeenpäin on käynyt ilmi, että kyseessä oli huijaus: mies on elossa, ja kuolema lavastettiin. 

Miehen tytär  ja hänen ex-miehensä on tuomittu asian vuoksi käräjäoikeudessa muun muassa törkeistä petoksista vankeusrangaistuksiin. Asian käsittely jatkuu Helsingin hovioikeudessa.   

Uusien tietojen perusteella uusi käsittely

Suomen valtio pyysi syyskuussa 2020, että EIT ottaisi antamansa päätöksen uudelleen tarkasteluun näiden ilmi tulleiden uusien tietojen vuoksi.   

Tänään tuomioistuimelta odotetaan jonkinlaista ratkaisua: joko ilmoitusta uuden käsittelyn aloittamisesta tai aloittamatta jättämisestä tai jo valmista uutta päätöstä. 

Annettujen päätösten uudelleen tarkastelu on EIT:ssä hyvin harvinaista. 

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja