Ihmisoikeusjärjestö: Saudi-Arabian rajavartijat syyllistyneet siirtolaisten joukkomurhaan Jemenin rajalla

Kuolonuhrien joukossa on ollut myös naisia ja lapsia.

Saudi-Arabian rajavartijat ovat syyllistyneet ainakin satojen maahan pyrkineiden etiopialaisten siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden murhiin, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) sanoo uudessa raportissaan.

Järjestön mukaan murhat ovat tapahtuneet Saudi-Arabian ja Jemenin rajalla maaliskuun 2022 ja kesäkuun 2023 välisenä aikana. Murhissa on raportin mukaan kyse laajasta ja systemaattisesta toiminnasta, jonka voidaan katsoa olevan rikos ihmisyyttä vastaan. Toiminta näyttää järjestön mukaan edelleen jatkuvan.

Saudiviranomaiset eivät ole vastanneet HRW:n tai uutistoimisto AFP:n pyyntöihin kommentoida asiaa.

Rajavartioiden kerrotaan sekä käyttäneen räjähteitä että ampuneen maahan pyrkijöitä lähietäisyydeltä. Kuolonuhrien joukossa on raportin mukaan ollut paljon myös naisia ja lapsia.

Raporttia varten haastateltiin yli 40 ihmistä, joista valtaosa oli yrittänyt ylittää rajan Jemenistä Saudi-Arabiaan. Lisäksi järjestö analysoi satoja kuvia ja videoita sekä satelliittikuvaa raja-alueelta.

HRW on raportoinut siirtolaisten murhista Saudi-Arabian ja Jemenin rajalla vuodesta 2014 lähtien. Järjestön mukaan siirtolaisten murhaaminen vaikuttaa kuitenkin viime vuosina lisääntyneen.

Lue myös:

    Uusimmat