Jemenin konfliktin osapuolten epäillään syyllistyneen lukuisiin sotarikoksiin – YK:n tutkija: "Kansainvälisen yhteisön on lakattava ummistamasta silmiään näille rikkeille"

Arviolta 85 000 lasta kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä 0:50
Viime vuoden marraskuussa arvioitiin, että 85 000 lasta on kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä sodan aikana.

Kaikki Jemenin konfliktin osallistuneet osapuolet ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin, YK:n sotarikostutkijat tiedottavat.

Osapuolet ovat syyllistyneet tutkijoiden mukaan Jemenissä tappoihin, kiduttamiseen ja seksuaaliseen väkivaltaan. Näitä tekoja on tehty ilman rangaistusta.

Tutkijat kertoivat mahdollisuuksien mukaan tunnistaneensa epäillyt, jotka ovat saattaneet syyllistyä kansainvälisiin rikoksiin. Tämä luottamuksellinen lista on toimitettu myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bacheletille.

Jos riippumaton ja kykenevä oikeusistuin vahvistaa epäilyt, voidaan niistä epäiltyjä pitää syyllisenä sotarikoksiin monien listattujen rikkeiden vuoksi, tutkijat kertoivat tiedotteessa.

– Kansainvälisen yhteisön on lakattava ummistamasta silmiään näille rikkeille ja sietämättömälle humanitaariselle tilanteelle, sanoi tutkijaryhmää johtava Kamel Jendoubi.

Vuoden 2015 jälkeen Jemenin taisteluissa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Sotaisa tilanne on lopulta johtanut tilanteeseen, jota YK on kutsunut maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Sekä Jemenin hallitus että hallituksen joukkoja tukeva Saudi-johtoinen koalitio ovat kieltäytyneet tekemästä yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa.

Tutkijat kertoivat, että heidän löydöksensä perustuvat yli 600 uhrin ja silminnäkijän haastatteluun. Tämän lisäksi tutkinnassa on käytetty lähteenä dokumentaarisia ja avoimien lähteiden materiaaleja.

Umpimähkäiset pommitukset terrorisoivat siviilejä

Tutkijoiden on määrä esitellä tässä kuussa YK:n ihmisoikeusneuvostolle toinen raporttinsa konfliktista.

Raportissa he ovat kuvanneet sitä, kuinka ilmaiskut, umpimähkäiset pommitukset, tarkk’ampujat sekä maamiinat ovat terrorisoineet siviilejä monissa osissa maata.

He myös osoittivat, kuinka konfliktin kumpikin osapuoli on syyllistynyt rikkeisiin. Osapuolet ovat syyllistyneet muun muassa lapsisotilaiden värväämiseen, tappoihin, kidutuksiin, raiskauksiin ja muuhun seksuaaliseen väkivaltaan.

Jendoubin mukaan tätä ei voida enää sietää.

– Puolueettomia ja riippumattomia tutkimuksia pitää vahvistaa niin, että ne, jotka eivät kunnioita jemeniläisten ihmisoikeuksia, voidaan saattaa vastuuseen teoistaan, hän sanoi tiedotteessa.

Raportissaan tutkijat myös pyytävät ihmisoikeusneuvostolta lupaa jatkaa työtään Jemenissä. Tämän lisäksi he pyytävät, että heidän toimivaltaansa vahvistettaisiin niin, että he voisivat kerätä ja säilöä todistusaineistoa mahdollisista rikkomuksista. Näin tutkijat voisivat taistella rankaisemattomuuden kulttuuria vastaan.

Tutkijat pyytävät myös muilta mailta, että ne pidättäytyisivät aseiden myynnistä konfliktin osapuolille.

Asiantuntijat varoittivat Yhdysvaltoja, Britanniaa, Ranskaa, Irania ja muita maita siitä, että niitä voidaan pitää vastuullisena avunannosta kansainvälisten rikkomusten toteuttamiseen, jos osallisuuden ehdot täyttyvät.

YK:n ihmisoikeusneuvosto nimitti Jemenin konfliktin tutkijat tehtäväänsä vuonna 2017. 

Lue myös:

    Uusimmat