"Ihmiset, jotka kalman ovat joskus haistaneet, eivät unohda sitä koskaan" – Helsinkiläisfirma puhdistaa paikkoja, joihin moni ei menisi

– Suurin osa ihmisistä ei tunnista kalmanhajua. Mutta ihmiset, jotka kalman ovat joskus haistaneet, eivät unohda sitä koskaan, kuvaa työtään Optimasiivous Oy:n työntekijä.

Varoitus: Yllä olevan videon materiaali saattaa järkyttää. Optimasiivouksen kuvissa näkyy erään kuolinsijan poisto. Kuvien julkaisemiseen on vainajan omaisten lupa.

Esimerkiksi huumepoliisin lehdessä toimintaansa mainostavan Optimasiivouksen työssä ennätyskuuma kesä näkyi poikkeuksellisena piikkinä kuolinhuoneistojen siivouksessa. Kuolema kun ei katso aikaa eikä paikkaa.

Kun se iskee kotona, voi henkilö joskus olla kuolleena asunnossa pitkäänkin ennen kuin hänet löydetään.

Yleensä tällaisia siivouskeikkoja Optimasiivouksella on alle kymmenen, tänä kesänä niitä on ollut parikymmentä.

Ei pelkkää kalmasiivousta

Suurin osa Optimasiivouksen kohteista on arkisen elämän jälkien korjaamista.

– Meillä on paljon esimerkiksi huoneistojen hajunpoistoja. Jos asunnossa on vaikka tehty paljon rasvaista ruokaa, siellä voi olla hajuongelma, joka ei lähde normaalilla lattian moppauksella, työntekijä kertoo.

Toinen yleinen toimenpide on pitkään jatkuneen tupakanpolton aiheuttamat hajuhaitat.

– Silloin koko asuntoon tehdään tervanpoistopesu. Seinät, lattia ja katto pestään tervaa irrottavalla aineella, joka imetään saman tien alipaineimurilla.Sen jälkeen huoneistoon voidaan tehdä otsonointi, joka puhdistaa hankalistakin paikoista, kuten pattereiden takaa ja ilmastointiventtiilien reunoista. Samalla se tuhoaa hajumolekyylejä tuottamallaan otsonilla.

Lopuksi tupakkapuhdistuskohteissa voidaan tehdä sulkumaalaus maalilla, joka sulkee pinnan, eivätkä hajut pääse enää ulos.

Kuolinhuoneistoihin liittyviä keikkoja on riittänyt niin kerrostaloissa, rantamökeissä kuin leirintäalueilla. Toimeksiantoja on tullut Keski-Suomesta saakka.

Firman työntekijä, joka haluaa esiintyä MTV:n jutussa nimettömänä, kertoo, että yritys suorittaa kuitenkin siivouksia laidasta laitaan. 

– Meiltä halutaan ennen kaikkea huoneistojen puhdistuksia, yksityisten tilaamina nämä ovat usein tupakkapesuja ja hajunpoistoja. Työ on joka päivä erilaista, koska jokaisella kohteella on oma tarinansa, työntekijä kertoo.

– Valitettavaa on, että iso yhdistävä tekijä kohteissamme on ihmisten yksinäisyys ja usein alkoholin runsas käyttö.

Kuolinsijan poisto erikoisuutena

Firman varsinainen erikoisuus on kuitenkin kuolinhuoneistojen siivous ja rikospaikkasiivous. Niihin yritys haluaa myös erikoistua jatkossakin.

– Me käytämme ilmaisua vainajahuoneistojen akuutit toimenpiteet. Saavuttaessa kohteeseen tehdään akuutti kuolinsijan puhdistus eli poistetaan kuolinsija.

Kuolinsijalla tarkoitetaan paikkaa, jossa vainaja on menehtynyt. Se voi olla esimerkiksi sänky, sauna tai eteinen, mutta usein se on lattia, kuten eräässä kohteessa, johon Optimasiivouksella oli toimeksianto tänä kesänä.

Kohteesta tehdään raportti, jossa yksilöidään vahingoittuneet irtaimet ja kiinteät rakenteet. Yleistä on että kuolema aiheuttaa vahinkoa asunnolle.

Ruumis asunnossa kuukauden

Kesällä vastaan tuli tapaus, joka oli omalla tavallaan hyvin haastava kohde. Omassa kodissaan kuollut henkilö oli ollut kuolleena noin kuukauden ennen kuin hänet löydettiin.

– Videolla näkyy kuolinsija, joka oli eteisessä, siinä kohdassa, missä matto on käännetty ja lattialla näkyy eritteitä. Siihen asukas oli kuollut.

Kun ihminen kuolee, ruumiinnesteet alkavat poistua hänestä noin 30 tunnin kuluttua. Videolla näkyvän asunnon tapauksessa vainaja oli maannut samalla paikalla pitkään.

– Ruumis oli ollut asunnossa kuukauden kesällä kuumimpaan aikaan.

Erityisen tapauksesta teki asunnon irtaimen määrä. Huoneistoon oli kerätty irtainta valtavat määrät, lattiaa ei yrityksen mukaan voinut edes nähdä tavaran paljouden takia. 

Mitä enemmän aikaa kuluu ja mitä lämpimämmät ilmat ovat, sen suurempi on vahinko, kuten myös tässä tapauksessa. Henkilö oli maannut asunnossaan viikkoja juuri kuumimpaan aikaan.

– Ruumiin hajotessa kehittyy hyvin voimakkaita nesteitä,  ja siitä johtuen hajuhaittoja, jotka imeytyvät irtaimistoon, seinäpintoihin ja muihin rakenteisiin. 

Asunnon lattia revittiin auki ja jyrsittiin 

Ruumiinnesteet myös pilaavat alustansa nopeasti, ja siksi pelkkä puhdistus ei riitä, vaan usein on mentävä pintaa syvemmälle.

– Esimerkiksi lattia menee aina pilalle, oli se sitten muovimatto, laminaatti tai mikä vaan, eikä jälkeä saa enää pois. Tämän asunnon tapauksessa lattiapinta poistettiin ja myös sen alla ollutta kerrosta jyrsittiin.

Siivouksen aikana asunnosta löytyi paljon matoja, jotka olivat levinneet joka puolelle.

Asunnolla käytiin omaisen kanssa ennen varsinaisen puhdistustyön aloittamista ja heidän kanssaan todettin irtaimiston hävittämisen tarpeellisuus.

Kuka maksaa kulut?

Työntekijä onkin huolissaan kuolinhuoneistojen siivouksesta aiheutuvista kustannuksista. Vastuunjako ei ole selkeä, kun kuoleman aiheuttamisen vahinkojen kustannuksille aletaan etsiä maksajaa.

– Kukaan ei halua maksaa, mutta jonkun pitää. Lähtökohtana on, että vainaja maksaa. Me informoimme perillisiä hakemaan kuluja vakuutuksista, mutta monella on voimassa vanhanaikainen vakuutus, joka ei näitä korvaa.

Ongelma korostuu, jos asuntoon kuollut vainaja on vuokralla, eikä vuokralaisen kotivakuutus ole kunnossa.

– On päivänselvää, että vuokranantaja ei voi alkaa itse vuokraamallaan pakettiautolla alkaa tyhjentää haisevaa irtaimistoa ja suorittaa kuolineritteiden puhdistuksia vainajan jäljiltä. Ei sellaista voi edes olettaa, työhön tarvitaan ammattilainen.

Usein on käynyt niinkin, että jos vakuutukset eivät ole olleet kunnossa, lopulta kulut on maksanut taloyhtiö ja perikunta yhdessä. Taloyhtiöt ja isännöitsijät koordinoivat Optimasiivouksen mukaan usein heidän, omaisten ja vakuutusyhtiön välillä.

– Tässä meidän laatimamme raportti on ollut todella tärkeässä osassa. 

Siivousfirmasta toivotaan, että vakuutusyhtiöt selventäisivät ja yhtenäistäisivät korvauskäytäntöjään.

Optimasiivouksen asiantuntijan mielestä on kohtuutonta laittaa vuokranantajan harteille vuokralaisen kuolemasta johtuvia kuluja. 

Kohteissa ollut myös itsemurha- ja rikospaikkoja 

Optimasiivouksen työntekijä kertoo, että yritys on siivonnut myös rikospaikkoja ja itsemurhapaikkoja. Näissä tilanteet vaihtelevat, eikä koskaan voi tietää, mitä perillä odottaa.

Itsemurhien ja väkivallantekojen sesonki ajottuu pitkiin juhlapyhiin kuten pääsiäiseen, jouluun ja juhannukseen.

Heillä on kokemusta useista aseella tehdyistä itsemurhista. Optimasiivous hoiti myös hiljattaen eräässä ravintolassa tapahtuneen väkivallanteon jälkipuhdistukset.

Erikoisvalmisteiset suojapuvut

Vaativat työolosuhteet vaativat myös erityiset suojavarusteet. Välillä työntekijät työskentelevät kevyemmissä varusteissa, toisinaan kohteeseen on mentävä erikoisvalmisteisessa suojapuvussa.

– Pahoissa tapauksissa käytämme raajoista umpeen teipattua suojapukua ja erillistä happinaamaria, jonka avulla hengitetään happea repussa pidettävästä säiliöstä, työntekijä kertoo.

– Täysi suojavarustus päällä työskentely on todella hidasta ja myös hikistä. Usein on mukavampi työskennellä sortsit jalassa kevyt naamari kasvoilla. Siinä pääsee paljon helpommalla.

Kalmasiivoojat tietävät, että esimerkiksi jalat haisevat keikan jälkeen aina.

– Kun kohteessa ollaan kauan, tulee hiki ja kuuma, ja kantapäät ja varpaat haisevat aina kun pääsee kotiin riippumatta siitä, millaiset kengänsuojaimet meillä on käytössä. Tästä ei pääse mihinkään. Siitä ylöspäin ei hajuja ole, kun haalarin reunat on teipattu ja suojaus kunnossa.

Käsien kanssa on oltava erityisen tarkkana. Käytössä on vahvoja hanskoja.

– Ruumisnesteet sisältävät paljon bakteereja ja niiden kanssa pitää olla ehdottoman tarkkana. Siksi on tärkeä, että kädet ovat aina kunnolla suojatut.

Ihmiset reagoivat eri tavoin

Työtään hän kuvailee hyvin mielenkiintoiseksi: Tilanteet vaihtelevat ja ihmisten kanssa ollaan paljon tekemisissä.

– Omaisten kanssa asuntoihin meneminen on myös vaativaa ja heidän kanssaan pitää osata olla. Ihmiset reagoivat läheisensä kuolemaan eri tavoin. Toiset itkevät, toiset kertovat muistoja, toiset etsivät perintöpapereita.

Viikonloput ovat erikoiskeikkojen aikaa 

Viikonlopuille ajoittuukin eniten pieniä vahinkojen jälkitorjuntoja, kuten palaneiden uunien, mikrojen ja leivänpaahtimien hajunpoistoja ja keittiöiden odor hajunsyöjäpesuja.

Myös sirpalesiivouksia on paljon viikonloppuisin. 

– On palkitsevaa, kun saamme auttaa ihmisiä heille äkillisesti eteen tulleissa ongelmatilanteissa, työtekijä painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat