Ihania leivonnaisia joulupöytään – katso reseptit!

Valio marjakeitto -testiryhmä loihti marjaisia leivonnaisia ja jälkiruokia juustokakuista jäädykkeisiin. Leivo näillä resepteillä suussa sulavia herkkuja joulun ruokapöytään!

Valio marjakeitto -testiryhmä tutustui kahden viikon ajan marjakeittoihin. Osa testiryhmästä innostui käyttämään marjakeittoja myös leivonnassa. Tutustu resepteihin – sovella niitä mieleistesi marjakeittomakujen mukaan!

Hyydytetty mustikka-vaniljakakku

Pohja:

175 g kaurakeksejä

50 g voita

Täyte:

4 liivatetta

1½ dl Valion kevytvispiä

1 prk (200 g) Valion vaniljarahkaa

50 g valkosuklaata

½ tl vanilja-aromia

½ dl maitoa tai vettä

Kiille:

3 liivatetta

2 dl Valion mustikkakeittoa

1½ dl mustikoita

Murskaa keksit esim. tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita keksien sekaan. Laita irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle leivinpaperi ja levitä päälle keksi-voiseos. Pistä liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Pilko valkosuklaa pieniksi palasiksi. Vaahdota vispikerma ja lisää joukkoon sekä vaniljarahka, -aromi että valkosuklaa. Kuumenna maito tai vesi ja sulata kuumaan nesteeseen liivatteet. Sekoita täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Kuumenna mustikkakeitosta ½ dl ja sulata liivatteet joukkoon. Sekoita lopun mustikkakeiton joukkoon. Survo sauvasekoittimella mustikat ja sekoita hyvin mukaan mustikkakeitto. Kaada täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia tai yön yli ennen kakun irrottamista vuoasta.

Luumujäädyke joulupöytään

Noin 2,5 dl Valio luumu-rusinakeittoa

2 dl kuohukermaa vatkattuna

2 dl maitorahkaa

2 keltuaista vatkattuna

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

kanelia maun mukaan (1-2 tl)

(rommia, luumuviinaa tai muscattia voi vähän lurauttaa sekaan, jos haluaa tehdä jäädykkeen aikuisempaan makuun)

Yhdistä aineet varovasti sekoitellen. Maista ja lisää sokeria/kanelia, mikäli makusi niin vaatii. Vuoraa vuoka kelmulla ja kaada seos vuokaan ja pakasta vähintään 6 tuntia. Kumoa tarjolle ja koristele vaikkapa karpaloilla ja kermavaahdolla.

Tiramisu-vadelmamuffinit

2 dl Tiramisu-rahkaa

1,5 dl Valio vadelmakeittoa

2 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

100 g margariinia

2 tl vanilliinisokeria

2 tl ruokasoodaa

1 rkl kaakaojauhetta

Sulata margariini ja sekoita rahka vadelmakeiton kanssa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä margariini-rahka-vadelmakeitto -seokseen. Kaada taikina muffinivuokiin ja paista 175 asteessa n. 20 min.

Luumuinen tuorejuustokakku

Pohja:

200 g pipareita

75 g voita tai margariinia

Täyte:

4 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

1 ¼ dl tomusokeria

2 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa

3 valkuaista

1 dl luumumehua

Kiille: 3-4 liivatelehteä Valion luumu-rusinakeittoa (oman maun mukaan; kuinka paksun kiilteestä haluat)

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille kasviöljyä – näin kakku irtoaa vuoasta siistimmin. Murskaa piparit tehosekoittimella tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja lisää piparimurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon mascarpone-juusto. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää kerma-mascarponevaahtoon. Kiehauta luumumehu ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita luumumehu-liivateseos pienissä erissä ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytevaahtoon. Kaada vuokaan ja tasoita pinta nuolijalla. Heiluta vuokaa, jotta levitysjäljet tasoittuvat. Hyydytä jääkaapissa 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Anna liivatelehtien liota kylmässä vedessä 5min. Liota liivatelehdet pieneen määrään kuumaan nestettä ja sen jälkeen kaadat sen luumu-rusinakeiton sekaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada sitten vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoilualustalle.

Mustikkainen valkosuklaajuustokakku

Tarvitset:

150 g Digestive-keksejä

75 g sulaa margariinia

200 g mustikoita

2 rkl sokeria (tai maun mukaan)

2 dl vispikermaa vaahdotettuna ja maustettuna

(sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan, noin 2rkl ja 1tl)

1 purkki Valion valkosuklaa-lime rahkaa

100 g Valio Viola maustamatonta tuorejuustoa

60 g valkosuklaata sulatettuna

2 rkl maitoa

2,5 tl liivatejauhetta

2,5 dl Valion mustikkakeittoa

2 tl liivatejauhetta

1) Valmista pohja sekoittamalla sula margariini sekä murskatut keksit tasaiseksi seokseksi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halk. 26cm). Laita jääkaappiin.

2) Sulata mustikat pakkauksen ohjeen mukaan, ja mausta sokerilla. Levitä pohjan päälle tasaiseksi mustikkakerrokseksi.

3) Valmista täyte:

Vispaa ja mausta kerma. Sekoita joukkoon rahka sekä tuorejuusto sähkövatkainta apuna käyttäen. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa, ja lisää seokseen. Kuumenna maitotilkka kuumaksi ja sekoita joukkoon liivatejauhe kunnolla sekoittaen. Lisää maito-liivateseos täytemassaan ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. Levitä täyte tasaisesi pohjan ja mustikkakerroksen päälle, ja laita kakku hyytymään jääkaappiin.

4) Valmista kiille kuumentamalla kiehuvaksi 0,5 dl mustikkakeittoa kattilassa. Loput 2dl mustikkakeittoa voit laittaa kulhoon. Kun kattilassa oleva keittotilkka kuumenee kunnolla, lisää joukkoon liivatejauhe voimakkaasti ja ripeästi sekoittaen. Kaada mustikkakeitto-liivateseos kulhossa olevan mustikkakeiton loukkoon, sekoita ja kaada kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Koristele esimerkiksi valkosuklaalastuilla tai tee kakkuun ruusukkeita: Vatkaa 1,5 dl kermaa, sekoita joukkoon maustamatonta tuorejuustoa niin paljon että seoksesta tulee erittäin jämäkkää. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon noin 2-3 rkl mustikkakeittoa, jolloin väri muuttuu lilaksi. Pursota kakun reunoille ruusukkeita koristeeksi.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Artikkelin tarjoaa:Valio

Lue myös:

    Uusimmat