Ihanat puutarhajuhlat

Kesän aurinkoisten hellepäivien kunniaksi nautitaan hyvästä seurasta, ruoasta ja hedelmäisestä viinistä. Kustu ystävät kylään ja järjestä ihanat puutarhajuhlat!

Kanna pöytä puutarhaan ja levitä sille värikäs kesäliina. Poimi luonnosta tai omasta kukkapenkistäsi kukkia maljakkoon. Käytä kertakäyttöastioita siivoamisen helpottamiseksi - tai lasia ja posliinia - mikäli se kuuluu enemmän tyyliisi.

Tarjoilun ja vieraiden suojaamiseksi paahteelta on hyvä varata aurinkovarjoja tai pystyttää pihalle kevyt kangaskatos. Paras aika aloittaa puutarhakutsut on iltapäivä, jolloin aurinko ei ehkä paista enää kaikkein kuumimmin.

Kesäinen buffet

Tarjoilu kesäisissä puutarhajuhlissa syntyy helposti ja maukkaasti noutopöytään katetuista keveistä ruoista ja mahdollisesti grillin antimista.

Ruokaisat salaatit, pilkotut kasvikset ja hedelmät, kevyet kana- tai kasvisvartaat ja suolaiset sekä makeat piirakat maistuvat puutarhajuhlissa. Tarjoa ruoan kanssa tuoreita sämpylöitä, patonkia ja keksejä. Aterian kruuna runsas juustotarjotin ja kesäinen mansikkakakku.

Tomaattipiirakka

Piirakkapohja:
2 1/4 dl jauhoja
6,5 rkl voita
0,5 dl jääkylmää vettä

1,5 kg kypsiä tomaatteja, siemenet pois ja puolitettuina
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl timjamia
suolaa
pippuria
2 valkosipulinkynttä hienoksi viipaloituna
2 rkl creme fraichea
1 rkl Dijon-sinappia
3/4 dl raastettua gruyere -juustoa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Laita jauhot monitoimikoneeseen, lisää suola ja voi pieninä kuutioina. Anna käydeä kunnes taikina näyttää hernemäiseltä. Lisää vesi ja käytä pulssikäytöllä kunnes muodostuu taikina. Älä vaivaa enempää.

Laita taikina tuorekelmuun ja anna olla kylmässä puoli tuntia.

Painele taikina irtoreunavuokaan. Laita kylmään.

Lado tomaatinpuolikkaat leivinpaperin päälle vieri viereen, leikattu puoli alaspäin. Anna paistua 35 minuuttia. Irrota kuoret. Käännä tomaatit ympäri ja lado valkosipulinviipaleet tomaattien päälle ja paista vielä 35 minuuttia. Anna tomaattien jäähtyä ja pyyhi talouspaperilla ylimääräiset nesteet.

Peitä taikina foliolla ja laita pohjalle herneitä, jotta pohja pysyy matalana. Paista 175-asteessa noin 35 minuuttia. Poista folio ja herneet ja paista vielä noin 5 minuuttia, kunnes pohja on kullanruskeaa.

Sekoita creme fraiche ja sinappi ja levitä taikinapohjalle. Ripottele päälle juustoraaste. Levitä tomaatinpuolikkaan pariin kerrokseen torttupohjalle, suolaa ja pippuroi aina kerrosten välissä. Paista 25 minuuttia.

Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

Kuplivaa ja punaista

Raikas ja muodikas roseeviini on täydellinen valinta kevyelle kesäruoalle. Roseeviinit sopivat suurempaan ja pienempään juhlaan kevyiden aterioiden kera ja tervetulo- tai seurustelujuomaksi ja vaikka grilliaterian ruokajuomaksi.

Roseeviinit ovat tavallaan puna- ja valkoviinien välimuoto. Ne valmistetaan tummista rypäleistä, ja kuorten annetaan olla hedelmälihan seassa jonkin aikaa niin, että hieman väriä liukenee.

Fortant Merlot Rosé

Ruusunpunainen Fortant Merlot Rosé on puolimakea roseeviini. Hedelmäinen ja hennon mansikkainen viini toimii kesäjuhlien aperitiivina tai koko aterian ruokajuomana.

Fortant sopii erinomaisesti kanan, kalkkunan tai porsaanlihan makuun. Raikas rose on nappi valinta heinäkuun puutarhajuhliin

Fortant Merlot Rosé on tehty valikoiduista, täysin kypsistä rypäleistä. Rypäleiden kevyt puristus antaa viinille herkullisen värin. Nykyaikainen kylmäketju läpi valmistusprosessin takaa mahdollisimman raikkaan ja aromikkaan viinin.

Lisää ideoita kesän juhliin: www.kaikkijuhlista.fi

Kuvat: Interbrands Wines & Spirits Finland Oy ja Ikea

Lue myös:

    Uusimmat