Ihanat, omatekoiset joululahjat

Askartele, neulo, tuunaa! Joululahjoja ei aina tarvitse hakea kaupasta. Anna tänä jouluna taatusti uniikki lahja.

Joululahjaostokset voivat olla varsinainen tuskien taival. Ruuhkaan lähteminen ahdistaa, ja hyllyltä tulee napattua se sama syksyn uutuuskirja, jonka kaikki muutkin keksivät antaa.

Jouluun voi valmistua mukavamminkin. Joululahjoja voi tehdä omien taitojen mukaan itse. Villapallo-blogin kirjoittaja, neulomisen ja kädentaitojen guru Pia Tuononen kertoo, miten itse tehty joululahja syntyy.

– Suosittelen tutustumaan käsityölehtien joulunumeroihin. Niistä löytyy hyviä vinkkejä, Tuononen kertoo.

– Esimerkiksi askartelu kannattaa aloittaa helpoista kohteista, kuten kuusenkoristeista tai joulukorteista, hän vinkkaa.

Lapset mukaan askarteluun

Lapset rakastavat askartelua ja osallistuvat usein mielellään joululahjatalkoisiin.

– Jo nelivuotiaan kanssa voi askarrella niin, että se on muutakin kuin värin läiskimistä, Tuononen kertoo.

– Esimerkiksi meillä tehtiin viime jouluna joulukortteja, jossa nelivuotias sai itse piirtää korttiin kasvot ja liimata niihin valmiiksi leikatun tonttulakin. Sormivärit ja vesivärit sopivat lapsillekin.

Neulo omien taitojen mukaan

Leluja ei tarvitse ostaa kalliilla lelukaupasta. Varsinkin pienemmät lapset ilahtuvat itse tehdyistä aivan yhtä lailla. Samalla säästää rahaa ja pääsee treenaamaan kädentaitoja.

– Pehmeistä paketeista pitävälle sopii esimerkiksi itse neulottu pupu tai nalle. Kannattaa valita neuloa omien taitojen mukaan, Tuononen kertoo.

Neulomis- ja askartelutarvikkeet löytyvät hänen mukaansa yhtä hyvin Tiimarista tai Sinooperista kuin kalliimmista liikkeistä.

– Tiimarista on hyvä aloittaa. Sieltä voi löytyä halvalla vaikka mitä, Tuononen kertoo.

Tuunaa pöytäliina

Vanhasta saa myös kätevästi uutta.

– Itselleni tuli vastaan kaunis pöytäliina, jossa oli tahroja, jotka eivät lähteneet pois. Siitä sai kauniita pöytätabletteja, kun leikkasi puhtaista kohdista sopivan kokoiset ja huolitteli reunat. Pöytäliinakangas sopii hyvin tabletteihin, Tuononen vinkkaa.

Taitava ompelija tuunaa myös vaikkapa lakanoista tai verhoista hameen. Kankaita voi myös värjätä itse taatusti uniikin lopputuloksen saavuttamiseksi.

Lue lisää neulomisohjeita Villapallo-blogista!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat