Ihanat ideat: Näin sisustat kasveilla kotiin kevään jo nyt!

Kukoistavat kasvit ja virkistävä kukkaloisto ei kuulu ainoastaan kesään. Käytä kasveja rohkeasti sisustuspuuhissa, joissa vain oma mielikuvituksesi on rajana.

Kun puutarhapuuhat odottelevat vielä hankien alla, on hyvä aika keskittyä kodin sisätilojen voimauttavaan vihreyteen.

Kasveilla sisustamista ei kannatakaan jättää pelkkiin ikkunan edessä jököttäviin kukkalautoihin ja paavalinkukkiin – kasveja kun voi käyttää yhtä mielikuvituksellisesti interiöörin piristäjänä kuin muitakin sisustuselementtejä.

Sisustajan kannattaa miettiä etukäteen, mihin tarkoitukseen sisustukselliset kasvit halutaan: onko mielessä tilanjakaminen, sisustuksen muiden kovien kulmien ja pintojen pehmentäminen, huoneen kaikumisen vähentäminen, eloisuuden tuominen tilaan tai vaikkapa kokonaisuuden tyylittely.

Kasveista voi luoda kotiin jopa maisemia ja pienoismaailmoja. Näissä asetelmissa kasveja yhdistellään esimerkiksi kiviin, hiekkaan ja pieniin patsaisiin. Voit rakentaa vaikkapa japanilaisen puutarhan minikoossa pöydälle. Mahdollisuudet riippuvat siis täysin oman mielikuvituksen rajoista.

Yksin vai yhdessä?

Vihersisustamisen suosituimpia kasvityyppejä ovat jo pitkään olleet helppohoitoiset ja vähäeleiset kasvit. Toisaalta runsaat kasvit sopivat varsin hyvin romanttiseen ja rehevään sisustustyyliin.

Iso kasvi pärjää yksinkin, mutta pienemmät kasvit kannattaa koota ryhmiksi. Ryhmäksi sijoitetut kasvit näyttävät erityisen hyvältä, jos niillä on jokin yhdistävä tekijä: ne voivat olla esimerkiksi samaa lajiketta, kukoistaa samanlaisissa ruukuissa ja olla samanvärisiä.

Jos kasvit kootaan ryhmiksi, kannattaa kiinnittää siihen, että ne ovat tarpeiltaan samanlaisia: ne siis tarvitsevat valoa ja lämpöä saman verran.

Ruukulla on väliä

Itse kasvin lisäksi tulee kiinnittää huomiota siihen, millaisessa purnukassa kasvi kukoistaa. Ruukkujen pitää olla sopivia kasvien tarpeille, mutta toisaalta niiden pitää sopia myös haluttuun sisustustyyliin. Ruukun värillä, muodolla ja pinnanmuodolla on väliä.

Ryhmäksi kootut kasvit näyttävät yleensä hyviltä samanlaisissa ruukuissa, mutta särmää tähänkin saa esimerkiksi leikittelemällä ruukkujen koolla.

Sisustajan tulee pitää mielessä, että liian näyttävät ruukut vievät helposti huomion itse kasvilta, mutta joskus pääroolin voi halutessaan toki antaa ruukullekin. Silloin kasviksi kannattaa valiota melko vähäeleinen viherpuu.

Älä myökään unohda leikkokukkia ja kukka-asetelmia, joilla sisustukseen voi tuoda lyhyempi aikaista piristystä. Leikkokukkia käyttämällä on mahdollista muuttaa pikaisesti koko sisustuksen tehosteväri tai saada tehtyä pikakohennuksen koko kodille.

Helena Mustonen/MTV3
Lähteet: www.puutarha.net, www.hs.fi
Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja