Hyvinvointialueille ehdotetaan uusia tehtäviä – katso lista

Uudet hyvinvointialueet kaipaavat vielä satojen miljoonien lisärahoitusta 2:01
Uudet hyvinvointialueet kaipaavat vielä satojen miljoonien lisärahoitusta.

Valtiovarainministeriön työryhmä ehdottaa hyvinvointialueille uusia tehtäviä, jotka siirrettäisiin kunnilta aluetasolle vuoteen 2026 mennessä.

Uusia vastuualueita olisivat kuntien ympäristöterveydenhuollon tehtävät, öljy- ja kemikaalivahinkojen jälkitorjunta sekä eräät erityisryhmien asumiseen liittyvät tehtävät.

Jo aiemmin on valmisteltu hyvinvointialueille vastuuta ehkäisevästä päihdetyöstä sekä alaikäisenä yksin maahan tulleiden lasten ja nuorten asumisesta ja tuesta. 

Hyvinvointialueiden uusia tehtäviä, niiden rahoittamista ja maakuntaveroa käsittelevä työryhmä aloitti viime kesänä, ja työssä on ollut mukana useita ministeriöitä. Kukin ministeriö on selvittänyt omalta toimialaltaan, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta voitaisiin siirtää hyvinvointialueille.

Työryhmä ehdottaa, että tehtävät siirrettäisiin omina erillisinä hankkeinaan vuosina 2022–2025. 

Valmistelussa löytyi myös tehtäviä, joita työryhmän mielestä ei ole syytä siirtää hyvinvointialueille. Näihin kuuluvat esimerkiksi maakuntakaavoitus, maatalouslomitus ja alueellinen alkoholihallinto.

Nyt julkaistu ensimmäinen väliraportti menee seuraavaksi sote-ministerityöryhmän käsittelyyn.  Hallitus tekee myöhemmin päätöksiä uusista tehtävistä ja työryhmän työn jatkosta. 

Keskittyykö valta hyvinvointialueilla suuriin keskuksiin? Näin kommentoi Espoon ääniharava Minna Laiho 9:50
Keskittyykö valta hyvinvointialueilla suuriin keskuksiin? Näin kommentoi Espoon ääniharava Minna Laiho.

Lue myös:

    Uusimmat