Mainos

Säätiö tukee vanhusten sijasta hevosia – suurin potti vpj:n pojalle

15:00

Vaasalainen miljoonasäätiö lahjoittaa rahaa hevostenhoitoon, vaikka säätiön tarkoitus on tukea vanhuksia, lääketiedettä ja liikuntaharrastusta.

Jussi Lallin ja Eeva Mariapori-Lallin säätiö perustettiin vuonna 2007. Sen tarkoituksiksi määriteltiin lääketieteellisen tutkimuksen tukeminen ja edistäminen, vanhusten olojen parantaminen ja liikuntaharrastuksen edistäminen. Vuonna 2010 säätiön tase oli yli 5,5 miljoonaa euroa.

Säätiö on lahjoittanut rahaa sille määriteltyihin tarkoituksiin. Lisäksi toimintakertomuksiin on kirjattu lahjoitusten kanssa "erillisenä kirjanpidollisesti käsitelty panostus Jussi Lallin harrastukseen eli hevosten hoito- ja valmennuskuluihin".

Kolmen viimeisen toimintavuoden aikana säätiö on antanut hevosten hoitoon lähes 38 000 euroa, kun vanhuksille on jaettu samana aikana noin 31 000 euroa ja lääketieteen tutkimukseen noin 23 000 euroa. Eniten säätiö on jakanut rahaa liikuntaharrastuksen edistämiseen, kolmen vuoden aikana yli 75 000 euroa.

Hevosen hoidosta on maksettu pääasiassa säätiön varapuheenjohtajan pojalle.

– Se kuulostaa aika epäilyttävältä. Jos siihen ei liity mitään lieventäviä asianhaaroja, niin ainakin se on hyvän säätiötavan vastaista, sanoo toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnasta.

Hän pitää rahan lahjoittamista hevosten hoitoon ongelmallisena.

– Jos vanhoja hevosia tai hevosten hoitoa ei ole määritelty liikuntaharrastukseksi, ei siihen pitäisi voida käyttää senttiäkään. Jos perustaja olisi halunnut, että harrastusta tuetaan, uskon että hän olisi kirjannut sen säätiön alkuperäiseen perustamiskirjaan ja säätiön tarkoitukseen, toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu sanoo.

Hevosten hoitoa ei ole kirjattu säätiön sääntöihin eikä tarkoituksiin. Voiko säätiö muuttaa tarkoitusta hallituksen päätöksellä?

– Ei, vastaa toimitusjohtaja Suvikumpu.

Säätiön tarkoituksen muuttamiseksi tarvitaan paitsi hallituksen päätös, myös säätiöitä valvovan viranomaisen hyväksyntä.

– Pitää hyvin perustella ne syyt, miksi tarkoitusta pitää muuttaa. Sitten pitää tehdä anomus patentti- ja rekisterihallitukselle, joka sitten käsittelee hakemuksen ja antaa siitä myönteisen tai kielteisen päätöksen, Suvikumpu sanoo.

Jussi Lallin ja Eeva Mariapori-Lallin säätiöstä myönnetään, että säätiön tarkoitusta olisi hyvä muuttaa. Hallinnosta vakuutetaan, että hevosten hoito oli nimenomaan perustajan tahto.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.