Mainos

Hyvinkään ampuja poliisitutkinnassa: Näin tapahtumat etenivät

Poliisin esitutkintamateriaalissa on selostus Hyvinkään ampumisen tapahtumien kulusta. Tässä otteita siitä. Muutamia sivullisten nimiä on jätetty pois.

Eero Hiltusen ystävä kertoi illan tapahtumista näin. Ennen tätä oli kaljoiteltu.

"Eero ja H. siirtyivät siihen parkkipaikan kulmaan nurmikolle, lähelle punaista pientä taloa. Paini oli aluksi pystypainia ja H. sai Eeron kaadettua maahan. Maassa paini jatkui hetken aikaa ja H. sanoi Eerolle, että sattuuko sitä ja että haluaako Eero luovuttaa. Eero ei meinannut millään luovuttaa, johon H. sanoi, että tämä on leikkimielistä painia, eikä tätä pidä ottaa millään lailla tosissaan. H. väänsi Eeroa aika voimakkaasti kädestä, Eero ei luovuttanut. H. päätti luovuttaa ja nousi ylös ja sanoi vielä. ”Älä ota tosissasi, leikkiä tämä vaan on”. Eero meni jotenkin omituiseksi sen painin jälkeen. Eero vaikutti hiljaiselta ja jotenkin vihaiselta."

"Nyt muistuu mieleeni, kun olimme menossa sisälle Ale Bubiin, Eero sanoi yhtäkkiä ”Mä tapan teidät kaikki” ja näytti H:ta kohti ilmassa ”aseen latausliikkeitä.” Eero toisti useita kertoja lausetta. Se kuulosti minusta ihan hirveältä, koska Eero on ihan mukava ja rauhallinen mies. En tiedä mistä se tuli, johtuiko se siitä painista tai jostain".

Toinen ystävä jatkoi näin

"Eero ei ollut seurassamme enää kuin 5 - 10 minuuttia. Eero oli jotenkin vaisun oloinen pubissa. Hän ei juonut mitään. Yritin kysellä Eerolta haluaako se puhua jostain. Kohta Eero sanoi hyvin vihaisen oloisena, että ”ammun kaikki” tai sen suuntaisesti, ja poistui ravintolasta. Jonkin ajan kuluttua menin ulos katselemaan onko vielä Eero ravintolan edustalla. En nähnyt häntä kuitenkaan missään. Eero ei vastannut myöskään puhelimeensa, kun yritin soittaa sille"

Miesten tulo on tallentunut Alepubin valvontatallenteelle. Hiltunen on kertomansa mukaan niin raivoisaan hävitystä painista, ettei tilaa pubissa itselleen mitään juotavaa. Kertomansa mukaan hän itkee pubissa ja poistuu sieltä pian saapumisensa jälkeen. Hän kertoo sanoneensa vielä ennen pubista lähtöään ampuvansa jonkun. Hiltunen poistuu pubista kello 23.00. Myös Hiltusen poistuminen on tallentunut Alepubin valvontatallenteelle

Aseiden haku

Hiltunen kävelee ja juoksee osan matkasta ja matkalla häntä vastaan tulee muutamia ihmisiä, jotka katsovat häntä kun hän raivoaa itselleen ääneen.

Hiltunen tilaa itselleen puhelimella taksin kello 23.25 ja nousee taksiin Palo-ojantiellä.

Hiltunen hakee aseet kotoaan ja palaa moposkootterillaan keskustaan.

Kertomansa mukaan Hiltusella ei ollut mitään suunnitelmaa, mutta päästyään keskustaan hän päättää jäädä ns. ”kymppitalon” luokse, koska se sijaitsee lähellä sitä pubia, johon Hiltusen kaverit olivat jääneet.

Hiltunen on kertonut kokeilleensa ns. ”kymppitalon” ulko-ovea, mutta todettuaan sen olevan lukossa, hän kiertää talon taakse. Hiltusen mukaan hänellä oli ajatuksena päästä jonnekin korkealle. Kymppitalon taakse päästyään hän huomaa tikkaat, jotka vievät kymppitalon vieressä olevan kerrostalon katolle. Hiltusen saapuminen on tallentunut ”kymppitalon” valvontatallenteelle, jonka mukaan hän saapuu kello 01.23.

Katolla Facebook-päivitys

Hiltunen kiipeää tikkaat talon katolle ja menee siellä tuuletushormin viereen. Katolla hän toteaa, että sieltä avautuu hyvä näkyvyys joka suuntaan. Hän kertoo avanneensa asepussin ja menneensä katolle makuulle, etteivät kadulla olleet ihmiset näkisi häntä. Katolla hän kertoo olleensa 15-20 minuuttia ennen ensimmäisen laukauksen ampumista. Hän kertoo katselleensa kiväärin kiikaritähtäimen läpi alhaalla Uudenmaankadulla olleita ihmisiä ja kuunnelleensa musiikkia. Hän lipastaa molemmat mukana olevat pienoiskiväärin lippaat.

Molempiin lippaisiin mahtuu 10 kappaletta patruunoita. Hän kertoo jossakin vaiheessa laittaneensa toisen lipastamistaan pienoiskiväärin lippaista kiinni pienoiskivääriin. Toisen lipastamistaan pienoiskiväärin lippaista ja .308-kaliiperin kiväärin hän laittaa avatun asepussin päälle.

Katolla ollessaan hän päivittää matkapuhelimellaan facebook-sivuaan laittamalla sinne viestin ”Kivaa oli toverit” (sivu 346). Teletietojen mukaan viesti on lähetetty kello 01.39.39. Tämän lisäksi Hiltunen lähettää kaverilleen tekstiviestin: ”Saat AK74 ja rummut yms tavarat”. Tällä viestillä Hiltunen on tarkoittanut kaverilleen aikaisemmin viemiään tavaroita.

Tekstiviesti ja soitto

Viestin hän kertoo lähettäneensä siksi, että on ajatellut kohta alkavansa ampumaan ja että sen jälkeen hänelle itselleen tapahtuu jotain. Teletietojen mukaan ko. tekstiviesti on lähetetty kello 01.40.51

Kaveri kertoi tapahtumista näin:

”Olin juuri nukahtamassa kun tuli tekstiviesti ja se oli Eerolta. Viestin sisältö oli, että saat AK74 ja rummut yms tavarat, eli viittasi niihin tavaroihin jotka hän oli minulle päivällä jättänyt. AK74 on siis se airsoft-ase. Lähetin hänelle tekstiviestin ”Ooksä kännissä” ja sen jälkeen Eero soitti minulle. Ajattelin viestistä, että joko Eero on kännissä tai sitten se ei tarkoita sillä viestillä mitään."

"Puhelussa vastasin moi ja sitten kysyin että mitä hän tarkoitti sillä viestillä, eli miksi. Eero vaan sanoi, että ”Saat ne kamat vaan, ota ne”. Kysyin uudelleen että miksi, hän jälleen vastasi että ”Ota ne kamat”. Kysyin vielä että ”Missä sä oot?” niin Eero vastasi että kotona. Hän vielä sanoi, että ”Ota ne kamat vaan”. Sitten se puhelu loppui, minä lopetin sanomalla moi.

Asia jäi minua hetkeksi vaivaamaan, minulla kävi mielessä että olisiko hän tekemässä itsemurhaa mutta en kuitenkaan keksinyt mitään syytä miksi hän haluaisi tehdä niin. Halusin vielä muutenkin varmistella olisiko hänellä jotakin muuta sanottavaa kuin että ota ne kamat, joten soitin hänelle noin kymmenen minuuttia puhelumme jälkeen. Kysyin häneltä taas, että miksi minun pitäisi ottaa hänen kamansa, mihin hän taas vastasi että ”Ota ne vaan”. Sammutin kännykän ja aloin nukkumaan”.

Ampuminen

Hiltunen kertoo, että hänellä on sellainen muistikuva, että pian tämän puhelun jälkeen hän on aloittanut ampumisen. Hiltunen kertoo tähdänneensä kiväärin kiikaritähtäimellä alhaalla kadulla olleita ihmisiä ja erottaneensa ovatko he miehiä vai naisia. Hän ei kertomansa mukaan tunnistanut ketään alhaalla olevista ihmisistä. Hän ei osaa sanoa syytä sille, miksi alkoi ampumaan alhaalla kadulla olleita ihmisiä. Hiltusen mukaan hänellä oli edelleen sama tunne, joka hänelle tuli hävityn painin jälkeen.

Kertomansa mukaan hän oli jo aikaisemmin päättänyt ampua jonkun. Hiltunen kertoo, että painaessaan ensimmäisen kerran pienoiskiväärin liipaisinta mitään ei tapahtunut. Hän kertoo tehneensä tämän jälkeen latausliikkeen, jonka jälkeen ase alkoi toimimaan.

Hiltusella on sellainen muistikuva, että ensimmäisen laukauksen hän tähtäsi joko ravintola Level 5:n tai ravintola Medicin Manin ulkopuolella seisoneen miehen päähän. Ammuttuaan ensimmäisen laukauksen hän kertoo jatkaneensa ampumista. Hiltunen kertoo ensin tähdänneensä pienoiskiväärin kiikaritähtäimellä ja sitten ampuneensa. Tämän jälkeen hän kertoo tehneensä latausliikkeen, tähdänneensä uutta kohdetta ja ampuneensa.

Hiltunen kertoo ampuneensa sekä ulkona kadulla että sisällä toisessa ravintolassa olleita ihmisiä. Hän ei osaa sanoa kumpaan ravintolaan hän on ampunut sisälle. Hiltusen käsityksen mukaan hän ampui .22-kaliiperin pienoiskiväärillä 10-15 laukausta. Hän ei osaa sanoa kuinka moneen alhaalla olleeseen ihmiseen osui ampuessaan pienoiskiväärillä.

Katolla ollessaan Hiltuselle tuli sellainen tunne, ettei osu sillä kehenkään. Sitä, mihin suuntaan kadulla olleita ihmisiä hän ampui, ei hän osannut sanoa. Hiltunen kertoo muistavansa vain sen kulman ja siinä seisoneet ihmiset.

Poliisiauto saapuu

Hiltunen kertoo huomanneensa, kun paikalle saapui tunnuksellinen poliisiauto. Hän kertoo tässä vaiheessa vaihtaneensa .22-kaliiperin pienoiskiväärin .308-kaliiperin kiväärin. Tällä kiväärillä Hiltunen kertoo ampuneensa 3-4 laukausta. Myöhemmin kuultuna Hiltunen muistelee ampuneensa .308-kaliiperin kiväärillä kaksi kertaa.

Hiltusen mukaan poliisiauto pysähtyi kadulle noin 100-150 metrin päähän hänestä.

Hän kertoo nähneensä kiväärin kiikaritähtäimen läpi apukuljettajan paikalla olleen poliisin tulevan ulos autosta. Hiltunen kertoo tähdänneensä autosta ulos tullutta poliisia jonkin aikaa vartaloon ennen kuin ampui tätä kohti. Hiltusella on sellainen muistikuva, että poliisi ehti juuri laittaa poliisiauton etuoven kiinni kun hän ampui tätä.

Hiltunen kertoo huomanneensa poliisin kaatuvan maahan ampumisen jälkeen.

Hiltunen ei kertomansa mukaan erottanut, oliko poliisi mies vai nainen. Ammuttuaan aikalle tullutta poliisia ja nähtyään tämän kaatuvan Hiltunen kertoo poistuneensa katolta.

Kuulusteluissaan Eero Hiltunen on myöntänyt ampuneensa ihmisiä Hyvinkäällä lauantaina 26.5.2012. Hiltusen laukauksista on kaksi henkilöä saanut surmansa, seitsemän henkilöä on haavoittunut ja 34 henkilöä on ollut vaarassa. Syyksi ampumiselle Hiltunen on kertonut häviämisen leikkimielisessä painissa.

Esitutkinnassa ei ole saatu varmuutta ampumajärjestyksestä.

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 19.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.