Hyttysen pistosta allerginen reaktio? Näin helpotat kutinaa!

Hyttysen pisto vaikuttaa hyvin eri tavoin eri ihmisiin. Kaupungistumisen vuoksi oireet voivat olla voimakkaammat ja ne voivat aiheuttaa jopa vakavan allergisen reaktion. Listasimme keinot, joiden avulla oireet helpottuvat.

Hyttysenpisto kutiaa, koska hyttysen purema aiheuttaa iholle kipua, joka tuntuu lievimmillään kutisemisena. Myös raapimisen teho perustuu kipuun: koska raapiessa iho altistuu kutinaa kovemmalle kivulle, kutina lakkaa hetkeksi.

On hyvä kuitenkin muistaa, että raapiminen helpottaa kutinaa vain hetkellisesti ja voi jopa altistaa sen erilaisille tulehduksille, mikäli kädet eivät ole puhtaat. Kokosimme yhteen tehokkaimmat keinot helpottaa hyttysen pistoa.

Sauna tekee hyvää

Saunan lämpö ja löylyttely tekevät hyvää hyttysenpistoille, etenkin saunavihtalla höystettynä. Myös kostea pyyhe voi auttaa raapimishimoon.

Antihistamiini auttaa

Allergialääkkeiden sisältämä antihistamiini helpottaa myös hyttysen puremakohtien aiheuttamaa kutinaa. Jos epäilet vakavaa allergista reaktiota, ota yhteyttä lääkäriin heti.

Hydrokortison

Hyrdokortisonvoiteet ja -geelit helpottavat kutinaa. Älä kuitenkaan käytä liikaa tätä vahvaa voidetta, vaan levitä sitä vain hyttysen pistokohtien päälle.

Koeta kestää!

Puremien aiheuttavat reaktiot vähenevät kesän myötä, kun iho tottuu hyttysiin.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja