Mainos

Hypoteekkiyhdistys: Brexit ajaa Suomen taantumaan – vientiin piristystä ensi vuonna

Brexitin tuoma epävarmuus leikkaa Suomen vientiä, investointeja sekä kulutusta, arvioi Hypoteekkiyhdistys (Hypo) tänään julkaisemassaan talouskatsauksessa.

Brexitin lisäksi Suomen vientiä vaivaavat Venäjä-pakotteet ja Venäjän talouden heikkous. Ensi vuonna ulkomaankaupassa on kuitenkin odotettavissa myötäisempiä tuulia, Hypo ennustaa. 

Hypon mukaan brexit myös johtaa ainakin hetkelliseen taantumaan Britanniassa ja koko euroalueella. Taantuman syvyys ja kesto riippuvat poliittisen tilanteen vakaudesta ja rahapolitiikan reagoinnista. 

Kasvu nojaa yhä enemmän kotimarkkinoihin

Hypon katsauksessa sanotaan, että Suomen kasvu lepää brexitin jälkeen entistä selvemmin kotimarkkinoiden varassa. Katsauksen mukaan yksityinen kulutus on ollut vahvaa, mutta kovinta kasvua näyttää uudisrakentaminen. 

Rakennusala toimii tällä hetkellä veturina koko Suomen taloudelle, todetaan katsauksessa. Kesän alussa saatu kilpailukykysopimus vahvisti tulevaisuuden näkymiä. 

Talouskatsaus ehdottaa uusia toimia Suomen talouden kasvattamiseksi brexitin jälkeen. Ensimmäisenä on tiivis kaupunkirakentaminen, joka luo kasvualustan palvelualojen työpaikoille ja uusien ideoiden leviämiselle. Tämä on Hypon mukaan toteutunut jo osittain. 

Toinen kasvun lähde on katsauksessa ikääntyneiden aktiivisempi osallistuminen työmarkkinoilla. Kolmanneksi Hypo ehdottaa kilpailun lisäämistä ja sääntelyn purkamista. 

Hypon mukaan Suomen hallitus on puun ja kuoren välissä. Se kirjoittaa katsauksessaan, että heikko suhdannetilanne puoltaisi elvytystoimia, mutta vaa'an toisella puolella painavat EU-rajat ylittävä velka-taso ja kestävyysvaje. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.