Mainos

Hypopankki: Asuntomarkkinat hiljenevät, vuokrat nousevat

Hypopankki ennustaa, että Yhdysvaltain asuntokriisin vuoksi asuntomarkkinat hiipuvat ja vuokrat nousevat.

Asuntolainoihin erikoistuneen Hypopankin mukaan asuntomarkkinat hiljentyivät yllättävän nopeasti loka-marraskuussa. Pankki arvioi, että asuntokauppa pysyy hiljaisena ainakin talven yli. Syynä on Yhdysvaltain asuntokriisi, jonka vaikutukset ovat uskottua pitempiaikaisia.

Hypopankin näkemys poikkeaa selvästi OP-Pohjolan eilisestä arviosta, jonka mukaan asuntokauppa virkistyi loka-marraskuussa.

"Vuokrat nousevat"

Hypopankki arvioi myös, että asuntojen vuokrissa on nousupaineita ja että ne tulevat nousemaan jossain vaiheessa rajustikin. Paineet ovat jo alkaneet purkautua kasvukeskuksissa, joissa uusien vuokrasuhteiden vuokrapyynnöt ovat kääntyneet reippaaseen nousuun. Myös vuokra-asuntojen tarjonta on vähentynyt, mikä helpottaa korotusten läpisaantia.

Realia Group arvioi viime viikolla, että markkinavuokrat nousevat seuraavan vuoden aikana keskimäärin viisi prosenttia. Kysytyimmillä alueilla asuntoja vuokrataan konsernin mukaan jo nyt yli 10 prosenttia kovemmalla hinnalla kuin vuosi sitten.

Toisaalta vuokra-asumisesta on Hypopankin mukaan tullut suhteessa omistusasuntoihin hiukan edullisempaa. Asuntojen vuokrat ovat nousseet vuositasolla vain noin 2-3 prosenttia, kun taas asuntojen hinnat ovat kivunneet vuosittain 8-10 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.