Hypo: Asuntolainojen korot voivat pysyä nollassa vuosikymmeniä – lainasummiin luvassa selvää kasvua

Asuntomarkkinat romahtivat koronakriisin vuoksi – nämä kaupungit ovat vaikeuksissa tulevaisuudessa 3:33
Asuntomarkkinat romahtivat koronakriisin vuoksi – nämä kaupungit ovat vaikeuksissa tulevaisuudessa

Alhainen korkotaso ja pankkien vastaantulo voivat johtaa asuntolainasummien kasvuun tulevina vuosina. Näin uskoo Suomen hypoteekkiyhdistys Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Koronakriisi on kurittanut pahasti asuntomarkkinoita kevään aikana, eikä kuopasta ole vieläkään noustu. Pieni hopeareunus kriisissä on kuitenkin se, että korot ovat pysyneet alhaisina.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan viitekorot voivat pysyä matalina vielä pitkään.

– Nämä euribor-korot pysyvät nollan tuntumassa, ei vuosia, vaan jopa vuosikymmeniä. Ei tässä korkojennousun näkymää ole kovin varhaisessa vaiheessa näkyvissä.

Stressitestejä tarkalla syynillä

Koronakriisin aikaan pankit myönsivät historiallisen paljon asuntolainojen lyhennysvapaita. Brotheruksen mukaan se on ehkäissyt asuntojen pakkomyyntejä. Lisäksi finanssivalvonta nosti asuntojen lainakattoa 85 prosentista 90 prosenttiin asunnon arvosta. 

Kaikki tämä voi johtaa siihen, että asuntolainojen summat kasvavat tulevaisuudessa.

– Ehdottomasti. Mikäli koronakriisistä päästään yli ja ohi, niin asuntomarkkinoilla ja asuntolainamarkkinoilla voi olla vahva vire päällä.

Asuntolainojen summien kasvu sisältää myös riskejä. Brotherus kuitenkin muistuttaa, että pankit syynäävät uusien asuntolainojen hakijoiden tilanteen melko tarkasti.

– Pankit stressitestaavat kotitaloudet jopa kuuden prosentin stressitestillä, joka tuntuu nykyisessä korkotasossa melko kuvitteelliselta.

Lue myös:

    Uusimmat