Mainos

Huumerikosmerkintä kannabiksesta saattaa katkaista nuoren urahaaveet – "Elämä saattaa aika pienestä tuhoutua"

15:33

Kansalaisaloite, joka mahdollistaisi pienten kannabismäärien hallussapidon ja kasvattamisen rangaistuksetta, etenee eduskuntaan. Huomenta Suomen Pöllöraadissa muistutettiin, että nykyisen lain mahdollistama huumerikosmerkintä saattaa katkaista nuoren urahaaveet.

Viikon pääpuheenaiheet summaava Huomenta Suomen Pöllöraati nostatti vilkkaan keskustelun kannabisaloitteen nostattamasta kohusta. Puolueet ovat pääosin ilmaisseet jo kantansa aloitteeseen, eikä sen läpimeno ole todennäköistä.

– Tämä on sellainen kysymys, jossa profiloidaan itseään puolueina. Vihreät pääsee profiloimaan itseään ja kosiskelee ehkä nuorten äänestäjien ääniä. En usko, että tämä tulee menemään läpi, sanoo Ylen politiikan toimittaja Linda Pelkonen.

Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari ihmettelee sitä, että Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon aloitetta kannattavasta lausunnosta on noussut kohu.

– Se on tosi hassua. Vihreiden ohjelmassa on iät ja ajat ollut kannabiksen käytön ja pienten määrien hallussapidon laillistaminen.

Jo keskusteleminen huumeista voi leimata

Pelkonen muistuttaa siitä, että nykyisellään moni nuori saa kannabiksen käytöstä rikosmerkinnän, jolla voi olla koviakin vaikutuksia elämän suuntaan.

– Jos nuori henkilö jää kiinni pienen määrän hallussapidosta tai käytöstä, niin se voi olla sellainen leima, joka jatkuu ja haittaa koko työuraa. Se voi katkaista nuoren koko työuran kehityksen.

Tästä puhutaan. Hämeen poliisilaitos julkaisi Twitterissä kuvan, millaiselta näyttää kansalaisaloitteen mukainen määrä, 25 grammaa kannabista.

Junkkari ihmettelee huumekeskustelun sävyä Suomessa.

– Huumeet ja alkoholi ovat politiikassa ihan eri asemassa. Viinasta kaikki haluavat keskustella, siitä ei tule mitään stigmaa. Mutta huumeista ei pysty näköjään puhumaan yhtään mitään, koska siitä tulee välittömästi keskustelu, että kannustetaanko tässä koko Suomen nuoriso vetämään pilveä.

– Kun katsoo tutkimuksia, niin sieltä selviää, että nuoren elämä saattaa aika pienestä tuhoutua. Ja käyttäjiä on paljon vaikeampi auttaa silloin, kun käyttö on laitonta.

Kasvaisiko potentiaalisten ongelmatapausten määrä?

MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen kysyy taas, että onko pilveä pakko kokeilla?

– Jos vakavasti puhutaan, niin jos halutaan ehkäistä huumekuolemia, niin todennäköisesti nykyinen politiikka ei toimi kauhean hyvin.

Ahtiainen ottaa asiaan kantaa myös nuorten isänä.

– Jos pienten kannabismäärien hallussapito laillistettaisi, niin tarkoittaisiko se sitä, että se potentiaalinen joukko, josta päihdeongelmaisia tulee, niin kasvaisiko se? 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja