Huumekuolemat nousussa: Suomen Punainen Risti antaa ensiapukoulutusta päihteiden käyttäjille

Mitä huumeidenkäyttäjät ajattelevat mahdollisista käyttöhuoneista? 8:10
Mitä huumehuuruissa itse elävät ajattelevat käyttöhuoneista? Videon kuvat saattavat järkyttää.

Suomen Punainen Risti antaa ensiapukoulutusta päihteitä käyttäville ihmisille eri puolilla Suomea. Koulutusten tavoitteena on vähentää etenkin yliannostuksista johtuvia tapaturmia ja kuolemia. Maailman ensiapupäivää vietetään lauantaina 9.9.

Suomen Punaisen Ristin ensimmäiset ensiapukoulutukset päihteitä runsaasti käyttäville henkilöille on järjestetty Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Vapaaehtoisten pitämiä koulutuksia järjestetään jatkossa ympäri Suomea.

Räätälöidyn ensiapukoulutuksen tarve on kasvanut samaa tahtia päihdekuolemien kanssa. Päihteistä johtuvia kuolemia tapahtuu Suomessa vuosittain lähes 2 000. Huumausaineista johtuvia kuolemia tapahtuu noin 300 vuosittain ja niiden määrä on viime vuosina noussut. Valtaosa huumausainekuolemista on tapaturmaisia myrkytyksiä.

– Osa tapauksista on mahdollista estää riittävällä ensiapukoulutuksella, jotta päihteitä käyttävät tietävät, miten esimerkiksi yliannostus- tai myrkytystilanteissa pitää toimia. Opastamme auttamaan sekä itseä että muita, sillä usein ensimmäinen auttaja tai lisäavun hälyttäjä on paikan päällä oleva kaveri. Kurssilla kerromme myös, miten vaaratilanteita voi arjessa ehkäistä esimerkiksi huolehtimalla pistoshygieniasta ja välttämällä huumausaineiden käyttöä yksin ollessa, kertoo Suomen Punaisen Ristin ensiaputoiminnan ja päihdetyön suunnittelija Kati Laitila.

Monella päihteitä runsaasti käyttävällä ihmisellä kynnys osallistua kursseille ja hakea tietoa voi muodostua liian korkeaksi.

– Olemme halunneet madaltaa osallistumisen kynnystä, jotta mahdollisimman moni pystyisi vahvistamaan auttamisvalmiuttaan. Koulutukset ovat maksuttomia, ja ne järjestetään esimerkiksi päihteitä käyttävien ihmisten kohtaamispaikoissa ja asumisyksiköissä.

Koulutus kestää 1–2 tuntia ja siellä opetellaan muun muassa antamaan ensiapua tajuttomalle, tyrehdyttämään verenvuotoja sekä tunnistamaan yliannostuksia ja tilanteita, joissa on hälytettävä lisäapua. Koulutusten vetäjinä toimivat kokeneet Punaisen Ristin vapaaehtoiset, jotka on koulutettu tehtäviinsä.

Pilottikoulutuksiin osallistuneilta kerätty palaute on ollut myönteistä. Punaisen Ristin tavoitteena 

Lue myös:

    Uusimmat