Huuhkajien valmentaja paljasti, miten Lukas Hradecky aavisti Tanskan rankkarin – "Se oli oikeastaan ainoa pelaaja, jota meidän listoillamme ei ollut"

8:55
Tulosruutu: Suomi otti voiton traagisten ja dramaattisten vaiheiden jälkeen Tanskasta EM-kisojen avausottelussaan.

Suomen Lukas Hradecky nousi pelillisesti kaikkien muiden pelaajien yläpuolelle EM-kisojen avausottelussa Tanskaa vastaan. 1–0-voitossa maalinsa puhtaana pitänyt tähtimaalivahti pysäytti lukuisten vaarallisten vetojen ohella myös rankkarin.

Huuhkajat johti ottelua Kööpenhaminassa sensaatiomaisesti 1–0, kun tanner tömisi 74. minuutilla.

Paulus Arajuuri liukui palloa pois Yussuf Poulsenilta, mutta kolhaisi epäonnekseen tanskalaishyökkääjän takajalkaa reidellään. Poulsenin askeleet menivät ristiin, ja erotuomari Anthony Taylor näki tilanteen rankkarin arvoisena rikkeenä.

Rankkaria asettui vetämään Tottenhamia seurajoukkuetasolla edustava Pierre-Emile Höjbjerg.

Keskikenttämiehen heikko yritys oli kuin marja Lukas Hradeckylle, joka aavisti oikein ja heittäytyi vasemmalle kyljelleen kohti alanurkkaa.

Huuhkajien maalivahtivalmentaja Antti Niemi kävi läpi rankkaritilannetta maajoukkueen lehdistötilaisuudessa maanantaina Terijoella. Vastustajien pilkkujen opiskelu on yksi pelaajatarkkailun oleellisimmista tehtävistä.

– Se on mun työn arkea tässä maalivahtivalmentajan hommassa, että me Henri Lehdon (videovalmentaja) ja pelaavan maalivahdin kanssa katsotaan vastustajan rankkarin vetäjät. Yleensä siellä on se yksi aika varma vetäjä, joka eniten ampuu, ja sitten katsotaan niitä niin paljon kuin vain löytyy, Niemi selvitti.

– Niitä sitten analysoidaan ja mietitään, mikä se mahdollisuus, mihin tällä kertaa laukaus lähtee. Koskaan sitä ei voi tarkkaan tietää, vaikka niitä katsoisi satoja tunteja.

Kun Höjbjerg asteli pallon taakse, Hradecky kääntyi vaihtopenkin ja Antti Niemen suuntaan.

Christian Eriksen on Tanskan rankkarien itse oikeutettu laukoja, mutta oli joutunut vakavan sairauskohtauksen vuoksi sivuun. Myös joukkueen kapteeni Simon Kjär on varma pilkulta, mutta oli pyytänyt päästä vaihtoon, koska oli liian järkyttynyt Eriksenin tilanteesta jatkaakseen ottelua.

Niemen mukaan Höjbjerg oli yllätysvalinta Tanskan pilkun ampujaksi, mikä pakotti Hradeckyn käyttämään intuitiotaan.

– Luke juoksi maaliltaan ja kysyi, mihin tämä vetää. Höjbjerg oli oikeastaan ainoa pelaaja, jota meidän listoillamme ei ollut, joten mun vastaus oli käsien levitys. Eriksenhän heillä yleensä rankkarit vetää, eikä hän valitettavasti ollut enää kentällä. Vähän yllätysnimi, mutta tällä kertaa improvisaatio tuotti tuloksen. Luke pystyi hoitamaan sen ihan yksin, Niemi kertasi tilannetta.

"Jalkapalloelämäni isoin ja hienoin päivä"

Hradeckyn kokonaissuoritusta Tanskaa vastaan voi kuvailla huimaksi.

– Luke on helppo tapaus. Tuntuu, että hän ei jännitä mitään. Tuntuu, että on ihan sama, pelataanko EM-kisoissa Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa vai treenipeli jossain, Niemi myhäili.

– Mutta kyllä kai häntäkin oli pakko jännittää, oli kuitenkin aika spesiaali tapahtuma ja tunteikas hetki.

Itsekin maajoukkueessa pitkään torjunut Niemi nosti EM-kisojen avausottelun voiton Tanskaa vastaan korkealle arvostusasteikollaan.

– Se oli spesiaali päivä monella tapaa, ja me pystyimme raapimaan voiton siitä. Sanoin pelin jälkeen, että tämä oli minun jalkapalloelämäni isoin ja hienoin päivä. Siitä kiitos pelaajille, Niemi tunnelmoi.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja