Huuhkajien hyökkääjätähti Joel Pohjanpalo väläyttää unelmasiirtoa Valioliigaan – seurat ovat kyselleet jo siirtosummista: "Tutkitaan, mitä vaihtoehtoja siellä olisi"

10:00
Maajoukkueen tähtihyökkääjä Joel Pohjanpalo kertoo Tulosruudulle tulevaisuutensa näkymistä.

Hyökkääjä Joel Pohjanpalo oli hurjassa vireessä lainapestissään Hamburger Sport-Vereinissa. Maalitykki sanoo viihtyvänsä Leverkusenissa, mutta vireillä voi olla myös unelmasiirto Valioliigaan. Torstaina Pohjanpalo johdattaa Huuhkajat Walesin kimppuun.

Vuosi 2020 on ollut monella tapaa surullinen, dramaattinen ja ahdistavakin. Henkilökohtaisella tasolla Joel Pohjanpalolla on kuluneesta puolesta vuodesta kuitenkin poikkeuksellisen paljon positiivista muisteltavaa.

Pahasta vammakierteestä pois pyristellyt Pohjanpalo näytti lainapestillään 2. Bundesliigan HSV:ssä, että hän kykenee edelleen pelaamaan jalkapalloa kovalla tasolla. Ennen kaikkea hän osoitti pystyvänsä yhä tekemään maaleja.

Pohjanpalo osui HSV:n nousujahdissa 14 liigaottelussa peräti yhdeksän kertaa.

– Pitkään sitä mietin, mihin menen. Urheilutoimenjohtaja Jonas Boldt oli iso syy siihen, miksi menin sinne. Se rooli, mikä Hampurissa luvattiin, oli sellainen, että tulen kamppailemaan ykköshyökkääjän pelipaikasta ja saan ihan kunnon sauman, Pohjanpalo kertaa lainapestiään Tulosruudulle.

Luottoa myös tuli sovitusti.

– Ei haittaa, vaikka Sankt Pauli -peli tuli pelattua ihan päin persettä, niin sai kuitenkin kunnolla sauman sen jälkeenkin, 25-vuotias Pohjanpalo nauraa.

"Oli lähellä, että ei olisi päässyt edes lääkärintarkastusta läpi"

Pohjanpalon piti alun perin pelata kausi 2019–2020 Bundesliigan suurseuroihin lukeutuvassa Leverkusenissa, mutta myöhään viime syksynä maajoukkuekomennuksella sattunut nilkkavamma pakotti hänet hakemaan vuoden alussa pelituntumaa muualta.

Pohjanpalo myöntää nyt, ettei nilkka ollut vielä täydessä tikissä HSV-lainapestin alkuvaiheessa.

– Kun menin sinne, jalka ei missään nimessä ollut vielä sataprosenttisessa pelikunnossa. Oli lähellä, että ei olisi päässyt edes lääkärintarkastusta läpi. Se oli aika golfmaila sen ekat viisi peliä, vaikka silloinkin tulosta tuli. Rehellisesti sanottuna se ei ollut mitenkään täydellisessä kunnossa, Pohjanpalo tunnustaa.

Koronaviruksen aiheuttama tauko oli taloudellinen katastrofi sarjoille ympäri maailmaa, mutta henkilökohtaisella tasolla se tuli Pohjanpalolle kuin taivaanlahjana.

– Sain aikaa laittaa jalan kuntoon ja itseni muutenkin fyysisesti sille tasolle, mitä sen pitää olla. Tulosta alkoikin tulla saman tien tauon jälkeen.

Toukokuun uudelleenkäynnistyksen jälkeen Pohjanpalo iski seitsemän maalia yhdeksässä ottelussa ja oli suuri syy siihen, että Hampurissa taisteltiin loppuun saakka noususta pääsarjatasolle Bundesliigaan.

– Harmi, että ei noustu. Eikä voi oikein sanoa, että olisi se ansaittu. Voidaan ihan itseämme syyttää, että ei noustu.

– Henkilökohtaisesti ajatellen olin vain lainalla, eikä ollut osto-optiota, joten tiesin, että takaisin mennään Leverkuseniin. Tavallaan olin aika lähellä nappisuoritusta ja sain juuri, mitä hainkin. Sain pelata monta ysikymppistä ja tuli tehtyä tulosta, eikä missään pienessä sarjassa ja pienessä seurassa, vaan Hampurissa, joka on Saksan neljänneksi suurin seura, Pohjanpalo huomauttaa.

2. Bundesliigasta on valittu pelaajia Saksan maajoukkueeseen, mikä kertoo myös sarjan kovasta tasosta.

"Aikamoinen huhumylläkkä on ollut"

Nyt Huuhkajien mukana maajoukkuekomennuksella oleva Pohjanpalo suuntaa Wales- ja Irlanti-otteluiden jälkeen takaisin Leverkuseniin, mutta tie saattaa jälleen kutsua matkamiestä.

– Bundesliigasta ja Valioliigasta on tullut kyselyitä. Kyselyitä summista ja näin poispäin. Mitään konkreettista ei missään nimessä tällä hetkellä ole. Ainoa, mitä tiedän, kun maajoukkuepelit päättyvät, lähden takaisin Leverkuseniin. 12. päivä alkaa Saksan cup ja 20. päivä jatkuu Bundesliiga.

Pohjanpaloa houkuttelisi siirto Englantiin.

– Totta kai kaikki haluaisivat pelata Valioliigassa, ja sen takia me juuri tutkitaan, mitä vaihtoehtoja siellä olisi, hyökkääjä myöntää.

Ensin on kuitenkin selvitettävä, mikä tilanne on Pohjanpalon seurassa Leverkusenissa. Ainakin tähtipelaaja Kai Havertz on siirtymässä muualle, joten lisävastuuta lääketehdaskaupungin ylpeydessä saattaisi olla tarjolla.

– Aikamoinen huhumylläkkä on ollut, että onko kaikki hyökkääjät lähdössä yhtäkkiä menemään, eikä ole tietoa, ketä on tulossa.

– Hyvä asia on, että on se sopimus, ettei tarvitse jäädä työttömäksi, mitä tiedän, että paljon tulee tapahtumaan, eikä ainoastaan jalkapallossa vaan muutenkin urheilussa, Pohjanpalo arvioi.

Pelaajamarkkinat ovat vasta kuumenemassa, sillä siirtoikkuna on poikkeuksellisesti auki lokakuun alkuun saakka. Pohjanpalon houkuttelevuutta muiden seurojen silmissä vähentää hänen synkkä vammahistoriansa.

– Olin 2,5 kautta sivussa ja nyt ollut vain puoli vuotta kunnossa, mikä omalla kohdalla vaikuttaa siihen siirtosummaan ja painaa sitä totta kai alaspäin. Se tuo riskiä seuralle. Ainoa, mitä voin sanoa, että kaikki on kunnossa, eikä ole mitään ongelmia. Vaikka on tullut (Helsingissäkin) vedettyä tekonurmella, niin siinäkään ei ole mitään ongelmia, Pohjanpalo vakuuttaa.

Pohjanpalon nilkkavamma sattui marraskuussa uudenkarhealla tekonurmella Talin hallissa.

"Se tuo epävarmuutta vastustajan pelaamiseen"

Torstaina Walesia vastaan Huuhkajien päävalmentajalla Markku Kanervalla on käytössään parhaat maalintekoaseet, kun sekä Teemu Pukki että Joel Pohjanpalo ovat täydessä pelivireessä.

Kaksikko aloittaa hyvin todennäköisesti yhdessä Suomen ryhmityksen kärjessä, mikä tuo erityisen iskukyvyn joukkueen hyökkäyksiin.

– Temen kanssa me tuemme hyvin toistemme vahvuuksia. Me olemme aika erilaisia pelaajia. Ainoastaan kaksi asiaa tehdään samalla tavalla: tehdään paljon töitä alaspäin ja molemmat osaavat tehdä hyvin maaleja. Se, miten me teemme näitä, me teemme ihan eri lailla. Se tuo myös sellaista vaarallisuutta hyökkäyspäähän, Pohjanpalo arvioi.

– Jos olisi kaksi samanlaista, meitä olisi helpompaa puolustaa. Teme on todella nopea juoksemaan pystyyn, ja mä olen erittäin hyvä painimaan ja hyvä ilmassa. Se tuo epävarmuutta vastustajan pelaamiseen.

Myös Pukin lapikas on lämpenemässä. Norwich Cityn hyökkääjä on päässyt maalien makuun pitkän kuivan kauden jälkeen joukkueensa kahdessa viimeisimmässä harjoitusottelussa.

Suomi kohtaa Kansojen liigan ottelussa Walesin Helsingin Olympiastadionilla torstaina kello 21.45. Ottelu pelataan Uefan linjauksen vuoksi ilman yleisöä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja