Hutiloitu renkaiden vaihto voi aiheuttaa kalliin vahingon

Renkaidenvaihtosesonki alkaa ensimmäisten räntäsateiden myötä. Jos vaihdat talvirenkaat autoosi itse, tarkasta, että renkaiden pultit on kiristetty kunnolla. Renkaiden irtoaminen vauhdissa aiheuttaa vaaratilanteita erityisesti syksyisin ja keväisin.

Vakuutusyhtiö Ifiin ilmoitetaan joka syksy useita kymmeniä vahinkoja, jotka johtuvat auton renkaan irtoamisesta. Yleensä irtoamisen syynä on se, että renkaan pultteja ei ole muistettu kiristää kunnolla renkaiden vaihdon yhteydessä.

Vauhdissa irtoava autonrengas on vaarallinen kaikille tiellä liikkujille. Pahimmassa tapauksessa tiellä poukkoileva rengas johtaa kolariin, parhaassa tapauksessa ainoastaan renkaan menettänyt auto vaurioituu.

Kun rengas irtoaa vauhdissa, tyypillisesti auton puskuri, alusta, akselin päät tai jarrut vioittuvat. Vahinkojen korjaaminen maksaa keskimäärin 1500‒2000 euroa. Myös lähistölle sinkoilevat pultit voivat olla vaarallisia, ja ne voivat jopa rikkoa tuulilasin.

Mikäli olet epävarma omista taidoistasi, vaihdata auton renkaat ammattilaisilla. Kiristä renkaiden pultit uudelleen, kun talvirenkailla on ajettu renkaiden vaihdon jälkeen noin 100‒150 kilometriä.

Ei kesärenkaita pihalle yöksi

Kesärenkaat kannatta laittaa heti renkaiden vaihdon jälkeen varastoon, jotta ne eivät houkuttele varkaita. Autovakuutus korvaa yleensä renkaiden varastamisen, jos renkaita säilytetään lukittuna tai lukitussa tilassa.

Suomessa on talvirenkaiden käyttöpakko joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta lähtien ja sään vaatiessa jo aiemmin. Renkaat kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin, jotta sää ja rengasliikkeiden ruuhkat eivät pääse yllättämään.

Renkaiden vaihtajan muistilista

• Talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään kolme millimetriä. Suositeltava syvyys on kuitenkin vähintään viisi millimetriä. Voit testata urasyvyyden helposti kahden euron kolikolla. Urasyvyys on riittävä, jos kolikon hopean väristä ulkoreunaa ei näy, kun upotat kolikon uraan.

• Jos nastarenkaiden nastoista on lähtenyt noin kolmannes, vaihda renkaat uusiin. Nastojen määrä eri renkaiden välillä ei saa myöskään vaihdella suuresti.

• Sijoita parhaassa kunnossa olevat renkaat taakse.

• Kun vaihdat renkaat, tarkista heti vaihdon jälkeen renkaiden paineet. Voit tarkastaa autollesi sopivan rengaspaineen auton ohjekirjasta.

• Kiristä renkaiden pultit uudelleen noin 100‒150 kilometrin ajon jälkeen.

Lähde: Deski

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat