HUSin toimitusjohtaja Mäkijärvi haluaa hylätä hoitotakuun valmiuslailla: "Sen tarve olisi tässä ja nyt"

6:34
Katso videolta, miten HUSin vt. toimitusjohtaja perustelee valmiuslain käyttöönottoa: "Kyllä tässä ollaan siinä kinthaalla"

HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi puoltaa poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa, jotta sairaanhoidon kuormituksen kasvuun voitaisiin vastata.

– Tilanne alkaa todella olla aika hankala, Mäkijärvi toteaa HUSin tilannetta.

Potilasmäärien kasvu haittaa lisääntyvissä määrin sairaaloiden toimintaa, ja HUSissa joudutaan nyt perumaan leikkauksia, hoitoja ja tutkimuksia.

– Itse määrittelisin niin, että kyllä terveydenhuolloin kantokyky on vaarantunut, kun emme pysty enää lakisääteistä kiireetöntä hoitoa suorittamaan. Tähän tilanteeseen ollaan valitettavasti tultu, Mäkijärvi toteaa.

Valmiuslailla hylätään hoitotakuu ja saadaan työvoimaa

Valmiuslain pykälät mahdollistaisivat hoitotakuulainsäädännön ohittamisen, minkä lisäksi niillä voitaisiin tarvittaessa luoda esimerkiksi hoitajille vahvempia velvoitteita tulla töihin. Juuri hoitotakuusta pitäisi Mäkijärven mukaan nyt luopua, jotta henkilöresursseja voitaisiin ohjata sairaalan sisällä järkevämmin.

– Sen tarve olisi tässä ja nyt, Mäkijärvi toteaa.

Jos tilanne merkittävästi hankaloituu ja pahenee, voisivat myös muut pykälät olla hänen mukaansa tarpeen. Muuten riskinä on, ettei HUSin alueella voida turvata päivystystä ja kiireellistä hoitoa.

Mäkijärvi: Ravintolasulku tarvitaan, jos valmiuslakia ei saada

– Kyllä tässä ollaan siinä kinthaalla, niin kuin pohjoisessa sanotaan, että poikkeusoloissa aletaan olla terveydenhuollon näkökulmasta, Mäkijärvi sanoo.

Mäkijärven mukaan hallituksella ei enää juuri ole paljonkaan muita työkaluja jäljellä valmiuslain lisäksi. Jäljellä on muun muassa paljon keskustelua aiheuttanut ehdotus ravintoloiden täyssulusta.

– Jos ei voi valmiuslakia ottaa käyttöön, niin sitten ne kai on tehtävä, Mäkijärvi toteaa ravintolarajoituksiin viitaten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja