HUS varpaillaan joulun koronatilanteen suhteen: "Tartunnat kasvoivat kuin raketti" – tilanne on yhä räjähdysherkkä

Voiko koronan sairastanut mennä huoleti sukulaisille joulukylään? 0:47
Voiko koronan sairastanut mennä huoleti sukulaisille joulukylään? HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen vastaa.

HUS:in toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo olevansa huolissaan koronatilanteen kehittymisestä joulunpyhinä. Tuominen sanoo, että hoitajien lomien perumiset voivat olla mahdollisia, jos tilanne menee huonompaan suuntaan.

Toimitusjohtaja Juha Tuominen Husista sanoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa koronarajoitusten hillinneen tartuntojen määrän tasaiseksi ja vakaaksi. Marraskuun lopulla Uudellamaalla otettiin käyttöön uudet rajoitukset taudin hillitsemiseksi.

– Tartunnat kasvoivat kuin raketti, mutta rajoitukset ovat saaneet tilanteen vakaaksi ja tasaiseksi. Tartuntamäärät eivät ole kuitenkaan lähteneet laskuun. Ne pitäisi saada laskuun, tilanne on räjähdysherkkä, Tuominen sanoi.

Hän sanoi ihmisten vähentäneen selvästi liikkumista yleisillä paikoilla ja käyttävän maskeja tunnollisesti, ja muistutti, että rajoitusten noudattaminen jatkossakin on olennaista tilanteen korjaantumiseksi.

Toistaiseksi esimerkiksi hoitajien lomia ei ole tarvinnut perua, mutta siihenkin ollaan valmiita Tuomisen mukaan menemään. Valmiuslaki antaisi mahdollisuudet määrätä hoitajia siirtämään lomansa.

– Toivottavasti emme tarvitse sitä, mutta varautua pitää. Me emme kukaan näe täysin tarkkaan kahden tai kolmen viikon päähän. Pitää kuitenkin olla mahdollisuus korjata tilanne, jos se menee huonompaan suuntaan. Se voi tarkoittaa äärimmillään jopa lomien perumista.

Hus kannattaa valmiuslain käyttöönottoa

Juha Tuominen sanoi eilen kannattavansa valmiuslain käyttöönottoa mahdollisimman pienellä kynnyksellä.  Tänään Hus kertoi tiedotteessa pitävänsä valmiuslakia tarpeellisena, jotta terveydenhuollon resurssien riittävyys voidaan turvata joulun ja uudenvuoden pyhien aikaan, jos koronatilanne heikkenee. Hus kertoo pyrkineensä turvaamaan loppuvuoden toimintaa esimerkiksi lisätyökorvauksilla.

Lue myös: Pitääkö äärimmäinen keino eli valmiuslaki ottaa jo käyttöön? HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen MTV:lle: "Kyllä"

Hallitus pohtii iltapäivällä alkavissa neuvottelussaan etenemistä koronatoimien kanssa. Käsiteltävänä on epidemiologinen tilannekatsaus, jossa nähdään tuoreimmat tiedot siitä, miten rajoitustoimet ovat purreet koronatilanteeseen ja miltä tulevien parin viikon ennusteet näyttävät. Hallitus saa tietoa muun muassa tehohoidon mallinnuksista.

Video: Pitääkö valmiuslaki ottaa jo käyttöön? HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen: "Kyllä"

Pitääkö valmiuslaki ottaa jo käyttöön? HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen MTV:lle:"Kyllä" 0:52


Lue myös:

    Uusimmat