HUS:n johtajaylilääkäri vahvistaa Astra Zenecan rokotukseen liittyvän kuoleman ja kolme laskimotukosta: "Siitä voi laskea sen yleisyyden"

Suomessa on ollut tähän mennessä kolme hyytymishäiriötä, jotka liittyvät Astra Zenecan koronarokotteeseen liittyen. Yksi potilaista on kuollut hyytymishäiriöön.

HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että tapausten esiintyvyys HUS:n alueella on nyt kolme noin sataa tuhatta kohden.

HUS:n Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ei kommentoi kuolleen ikää, sukupuolta tai sitä, kuinka monta päivää rokotuksen jälkeen tukos havaittiin. 

– Kyseessä on yksittäistapaus ja me emme sitä sen enempää kommentoi. Mutta vahvistamme, että kolme tällaista todennäköisesti Astra Zenecan rokotukseen liittynyttä aivolaskimotukosta. Yksi näistä potilaista hoidosta huolimatta valitettavasti menehtyi, Mäkijärvi sanoo.  

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on parhaillaan koolla. Asialistalla on muun muassa suhtautuminen Astra Zenecan rokotteeseen. 

Mäkijärven mukaan EU-maissa ja Britanniassa on tähän mennessä sattunut 62 vastaavaa tapausta. Maissa on annettu yhteensä 25 miljoonaa rokotusta Astra Zenecan valmisteella. 

– Siitä voi sen laskea sen yleisyyden, siitä tulee 2,5 tapausta sataatuhatta kohden. HUS:n alueella puhutaan kolmesta tapauksesta sataatuhatta kohden. 

– Se on varmasti ihan viisas varotoimenpide nyt kun käsittääkseni ihan muutama yksittäistapaus on todettu. Johnson&Johnsonin rokote perustuu myöskin tähän adenovirukseen kantajaviruksena. Siinä voi olla jotain yhtäläisyyksiä Astra Zenecan rokotteen kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja