Talven synkkinä päivinä piristystä arkeen tuovat erilaiset vitamiinipitoiset hedelmät. Nappaa kaupasta mukaan raikkaan makeita pikkusitruksia, joiden C-vitamiinit suojaavat flunssapöpöiltä.
Ihanat pikkusitrukset klementiini, satsuma ja mandariini kuuluvat laajaan pienikokoisten sitrushedelmien sukuun. Ne sopivat mainiosti syötäväksi sellaisenaan, mutta niitä voi hyödyntää maukkaasti myös ruoanlaitossa.
Miten erottaa satsuman, klementiinin ja mandariinin toisistaan?
- Mandariinin malto on makea ja hyväntuoksuinen, mutta se sisältää usein paljon siemeniä.
- Maultaan virkistävän kirpeä satsuma on mandariinin ja klementiinin välimuoto.
- Pienikokoinen klementiini on taas mandariinin ja pomeranssin risteytys ja kenties suosituin lajikkeista. Hedelmän kuori irtoaa helposti ja hedelmälohkot ovat lähes siemenettömiä.
Yhden klementiinin energiapitoisuus on noin 25 kcal ja hiilihydraatteja on noin 10 grammaa.
Kirjolohi-sitrussalaatti
1 rs (300 g) Pirkka kirjolohisuikaleita (sis. suolaa 1 %)
2 rkl tilliä
4 klementiiniä tai satsumaa
2 (200 g) tomaattia
1/2 (150 g) kurkkua
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku rucolaa
Kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl Pirkka Thai Sweet -chilikastiketta
1 rkl vettä
Paista kalasuikaleet pinnoitetulla pannulla omassa rasvassaan. Ripottele päälle tilliä.
Kuori sitrukset. Puolita sitrukset, tomaatit ja kurkku. Viipaloi ne.
Revi salaatit. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa. Kääntele salaatit kastikkeen joukkoon.
Levitä salaattiseos vadille ja asettele muut ainekset. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.