Huonosta sisäilmasta eroon vain yhteistyöllä

Kosteusvahingot asuinkiinteistöissä kasvavat vuosien kuluessa ja sen mukana huono sisäilma lisää sairastamista.

-Huonosta sisäilmasta päästään eroon vain rakentajien ja käyttäjien yhteistyöllä, sanoi Hengitysilmaliitto Helin sisäilmatutkija Marja Tuomainen keskiviikkona Kotkassa järjestetyssä Sisäilmavuosi 2000 -kampanjaan liittyvässä tilaisuudessa. -Ongelmien torjuntaan on lähdettävä jo rakennusten suunnitteluvaiheessa.

-Rakennusvarallisuuteemme on on patoutunut korjaustarve, joka vastaa usean vuoden rakennustuotannon arvo, arvioi Suomen Kiinteistöliiton lakimies Tiina Luukkainen keskiviikkona Kotkassa.

-Karkean arvion mukaan koko rakennuskannan saattaminen terveeseen kuntoon maksaisi yli 10 miljardia euroa. Kosteus- ja homevaurioiden korjauskustannusten arvio asuinrakennuksissa on puolentoista miljoonan euron luokkaa.

Tupakansavuongelmat nousemassa pintaan

.

Tunnettuja sisäilmaongelmien syitä ovat kosteus- ja homevauriot, puutteellinen ilmanvaihto, haisevat materiaalit, pöly ja lika.

-On ilmeistä, että tupakoinnista aiheutuvat savuongelmat nousevat pian pintaan. On vain ajan kysymys, milloin sen haitat, esimerkiksi parvekepolttaminen, viedään raastupaan, arveli Luukkainen.

Jatkuvasti hengitettynä epäpuhdas sisäilma lisää sairastamista. Yksinomaan kosteusvaurioiden ja homeiden aiheuttamien hengityssairauksien suorat terveydenhuoltokustannukset ovat Stakesin selvityksen mukaan Suomessa miltei 100 miljoonaa euroa ja 64 000 menetettyä työpäivää vuodessa.

Tiedonkulun vauhdittamiseksi sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö ja kansalaisten hyvinvoinnista huolestuneet järjestöt aloittivat tammikuussa valtakunnallisen koko vuoden kestävän Sisäilmavuosi 2002
-koulutus- ja viestintäkampanjan. Kampanjan tukemana on jo 50 paikkakunnalle perustettu infopisteitä. Tavoitteena on, että syksyn kuluessa infopiste löytyy ainakin 100 paikkakunnalta.

Lisäksi järjestetään Asu terveesti -koulutustilaisuus muun muassa Kuopiossa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Oulussa, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Helsingissä ja Vaasassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja