Mainos

Huonoja uutisia lentomatkustajille: Rajut turbulenssit yleistyvät merkittävästi

Uuden tutkimuksen perusteella ilmastonmuutos tulee lisäämään lentomatkustajien kokemaa turbulenssia.

Englantilaisessa Readingin yliopistossa tehty tutkimus ennustaa, että kevyt turbulenssi lisääntyy tulevaisuudessa 59 prosentilla, keskivoimakas turbulenssi 94 prosentilla ja raju turbulenssi 149 prosentilla. Ilmiön takana ovat kasvava hiilidioksidipitoisuus sekä korkeammat lämpötilat, jotka vaikuttavat ilmavirtaukseen matkalentokorkeudessa.

Turbulenssia syntyy, kun eri suuntaiset tai eri nopeudella liikkuvat ilmamassat kohtaavat ja sekoittuvat keskenään. Useimmille matkustajille kyseessä on vain ärsyttävä epämukavuustekijä, mutta lentopelkoisissa pienikin turbulenssi voi herättää kauhua. Kaikkein tottuneimmatkaan lentäjät tuskin toivottavat tervetulleeksi 149 prosentin lisäystä rajussa turbulenssissa, sillä siitä seuraa matkustajille ja lentohenkilökunnalle jo loukkaantumisia.

Advances in Atmospheric Sciences -julkaisussa ilmestynyt tutkimus toteutettiin supertietokoneella mallintamalla. Tutkijat laskivat, miten transatlanttinen kirkkaan sään turbulenssi muuttuu 12 kilometrin korkeudessa, kun ilmakehässä on kaksi kertaa enemmän hiilidioksidia kuin nykyään. Skenaarion on epäilty toteutuvan jo tällä vuosisadalla.

Suomessa tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lähde: Mirror.co.uk

Terapia-ankka helpottaa lentomatkustajien oloa


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.