Huoltovinkki: ikkunan tiivistäminen

Nyt ilmojen viiletessä on aika tarkastaa ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto. Se on niitä toimenpiteitä, joilla varsin pienellä vaivalla saadaan vaikutettua kovasti niin rahanmenoon kuin asumismukavuuteenkin.

Pienet ikkunat voidaan hoitaa helpoiten, kun ne nostetaan semmoisenaan irti saranoiltaan ja laitetaan makaamaan sopivan korkuiselle pöydälle. Isommat kunnostetaan omalla paikallaan ja niitähän on monenlaisia eri tyyppejä.

Kuvassa on erikoisempi tapaus - kaksilehtinen ikkuna, jossa ei ole kiinteää lämpölasielementtiä. Tässä tiivistäminen tehdään siten, että molemmat sisäpuitteiden pinnat tiivistetään ympäriinsä mahdollisimman tiiviisti. Tällä pyritään estämään lämpimän, kostean ilman pääsy ikkunan välitilaan.

Ulkopokaa ei välttämättä tarvitse tiivistää ollenkaan, jolloin ilma pääsee kiertämään siellä ja ulommainen ikkunan pysyy kirkkaana. Pölyisellä alueella sinnekin voidaan laittaa tiivistettä tavallaan pölytiiviisteeksi: silloin jätetään ylhäältä pätkä auki, jotta ilma pääsee kiertämään. Jos ikkuna on kovin leveä, voidaan jättää osa raosta tiivistämättä myös alhaalta.

Tuuletusluukussa oli kaksihuulloksinen rakenne. Molemmissa on ollut tiivisteet ja molemmat oli siis vaihdettava. Joku sivu näytti aivan hyvältäkin, mutta nurkkakohdat olivat rispaantuneet ja irrallaan.

Vanhat tiivisteet revitään irti. Jos ne on kiinnitetty niittaajalla, myös sinkilät kaivellaan puusta puukon kärjellä tai muulla vastaavalla apuvälineellä. Liimanjäämät poistetaan asetonilla.

Uudessa tiivisteessä oli valmiina kaksipuolinen teippi. Helpointa on vetää suojusta pois samalla kun edetään saumaa pitkin painelemalla tiiviste paikalleen. Nurkat kierrettiin tiivistettä katkaisematta; paksun tiivisteen kanssa siihen saatetaan joutua tekemään pieni, kolmiomainen lovi jotta se taipuu nurkan ympäri. Kun huulloksia on kasi, tiivisteen katkaisukohta sijoitetaan kummassakin puitteen eri sivuille.

Kun ikkunat nyt ovat kunnolla auki, on hyvä tilaisuus puhdistaa myös niiden välit perusteellisesti. Pyyhitään pölyt pois tai käytetään tarvittaessa imuria.

Lue myös:

    Uusimmat