Meriin päätyneet mikroskooppiset muovin palat ovat jo pitkään huolestuttaneet tutkijoita. Muovi päätyy lopulta meren eläimiin, mistä koituu monenlaisia ongelmia.
Tuore tutkimus antaa lisää syytä huoleen, sillä sen mukaan jotkut lajit metsästävät muovia jopa tarkoituksellisesti, eivätkä syö sitä pelkästään vahingossa.
The Washington Post kertoo yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijoista, joiden mukaan ihmiset ovat saattaneet valmistaa muovista liian maukasta.
Tutkimus on julkaistu Marine Pollution Bulletin -julkaisussa. Tutkijat havaitsivat, että korallit suhtautuvat mikroskooppiseen muoviroskaan aivan kuin se olisi ruokaa. Korallit pyyhkäisevät lonkeroillaan esimerkiksi hiekanmurut pois, mutta muovia ne sen sijaan alkoivat saalistaa ja ahmia.
Joissakin tapauksissa muovipalat juuttuivat korallipolyyppien sisälle. Tutkijat koittivat muuttaa muovin kemiallista koostumusta päällystämällä sen mikrobiologisella kalvolla, eli käytännössä tekemällä siitä todellisen ”karkin” korallille. Tutkijat kuitenkin yllättyivät, sillä korallit suosivat mieluummin raakaa muovia.
Tutkijat epäilevät, että muovissa on joitakin ainesosia, jotka tekevät siitä eläimille maukkaan – ja se ei ole ollenkaan hyvä asia.
Tutkijoiden mukaan korallien suhtautuminen muoviin meressä voi olla kuitenkin erilainen, kuin heidän kokeiluasetelmassaan. Tutkimuksessa ei myöskään selvitetty sitä, että syövätkö korallit mieluummin oikeita ruokahiukkasia kuin muovia.