Mainos

Hukkuja on mies kännissä

Hukkumiset ovat lisääntyneet rajusti kesäkuisten helteiden takia. Kesäkuun kahden viimeisen viikon aikana hukkui yhteensä 22 ihmistä. Kesäkuun alkupuoliskolla hukkuneita oli vain 3.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan kesäkuun lopulla suomalaisia hellineet helteet vaikuttivat hukkuneiden määrään. Liiton toiminnanjohtajan Janne Ollikaisen mukaan suurin osa hukkumisista tapahtuu humalassa.

- Jos puhutaan vesiliikenteessä hukkuneista, 80-90 prosenttia hukkuneista on ollut kännissä. Uimareista kännissä on ollut vähemmän, mutta sielläkin alkoholin käyttämisellä on merkittävä osa.

- On huolestuttavaa, että heti helteiden alkaessa hukkumistilastot lähtivät kasvuun.

Veneestä putoamiset ovat suurin yksittäinen syy hukkumisiin kesällä. Niitä tapahtuu noin 50-70 tapausta vuodessa. Toiseksi yleisin hukkumistapaus on uintiretki, jolloin helposti yliarvioidaan omat kyvyt ja aliarvioidaan uitava matka.

Miksi miehet?

Hukkuneista 80-90 prosenttia on tyypillisesti miehiä. Koko vuonna kesäkuun loppuun mennessä oli hukkunut 66 ihmistä, joista 59 oli miehiä. Viime vuonna kesäkuuhun mennessä oli hukkunut 80 ihmistä.

Ollikaisen mukaan miehet liikkuvat jonkin verran enemmän vesillä. Miehillä on myös jonkin verran enemmän riskikäyttäytymistä - kokeillaan rajoja ja ollaan uhmakkaampia. He käyttävät myös alkoholia enemmän.

Kansainvälisten tilastojenkin mukaan hukkuja on yleensä mies. Suomessa väkimäärään luettuna miesten riskikäyttäytyminen nousee huomattavasti kansainvälistä verrokkiryhmää korkeammaksi.

Helle, humala ja huolimattomuus

Ollikainen peräänkuuluttaa oikeaa asennetta. Helle, humala ja huolimattomuus - kaksi kolmesta aiheuttaa valtaosan hukkumistapauksista.

- Asenne kuntoon - vesillelähtöasenne ratkaisee kaiken. Tärkeää on myös olosuhteiden huomioonottaminen ja oikeanlaiset turvavarusteet, Ollikainen painottaa.

Viina rauhaan ennen vesille menoa ja pelastusliivit päälle - näillä yksinkertaisilla keinoilla voitaisiin välttää yhdeksän kymmenestä veneestä putoamisesta johtuneesta hukkumistapauksesta. Uintireissuilla ikäviltä yllätyksiltä vältytään sillä, että uimaan ei mennä yksin ja uidaan rannan suuntaisesti vedessä, jossa jalat yltävät pohjaan ja pää pysyy pinnalla, Ollikainen neuvoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.