Huippugraafikon salainen työtehtävä: Suomeen harkittiin 5 000 markan seteliä – katso kuva

Viimeisiksi jääneiden markkaseteleiden takasivut suunnitteli tänään 90 vuotta täyttänyt graafikko Erik Bruun. Taiteilija ei saanut hiiskua työtehtävästään kenellekään. Suomen Pankki oli päättänyt värimaailmankin valmiiksi 5000 markan setelille, mutta se jäi toteuttamatta.

Yksi Suomen tunnetuimmista graafikoista Erik Bruun on luonut lukuisia suomalaisten rakastamia julisteita Suomen Luonnonsuojeluliiton Norppa-julisteesta Jaffa-virvoitusjuomamainoksiin.

Seteleiden suunnittelu tarkkaa työtä

Kaikille markka-aikana eläneille tulivat arjessa tutuiksi myös setelit, joiden takasivut olivat Erik Bruunin käsialaa. Satasessa laulujoutsenet, viisikymppisessä Finlandia-talo ja niin edelleen. Seteleiden suunnittelu piti tehdä tarkasti salassa.

Suomenlinnassa asuva Bruun teki luonnoksia kotonaan ja kun setelipaino sai kuulla tästä, se lähetti tarkastajat Bruunin kotitalolle, joka sijaitsee sotilasalueella.

– Kun tarkastaja saapui saarelle, kaksi vartiomiestä sattui kävelemään tästä kotitalomme ohi. Ne tekivät kierroksensa neljä kertaa päivässä, joskus kiväärit olalla. Kun tarkastajat saapuivat ja näkivät vartiosotilaat, he totesivat, että asia on kunnossa! Kuulin asiasta vasta jälkeenpäin, 90-vuotias Bruun muistelee nauraen.

Moni ei tiedä, että Suomen Pankissa harkittiin myös viiden tuhannen markan seteliä. Sille määriteltiin värisävyt ja ne annettiin taiteilijan tietoon. Bruun valitsi viisitonnisen teemaksi Turun tuomiokirkon. Lopulta seteli jäi toteuttamatta, mutta luonnos jäi Erik Bruunin työhuoneeseen talteen.

Juttua korjattu 8.4.2016, Turun linna muutettu Turun tuomiokirkoksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja