HS: Valmennuslegenda Kalevi Tuominen on kuollut

Urheiluvaikuttaja Kalevi "Kallu" Tuominen kuoli torstaina pitkäaikaiseen sairauteen, kertoi Helsingin Sanomat perjantaina. HS kertoo saaneensa tiedon Tuomisen kuolemasta hänen perhepiiristään. Tuominen oli 92-vuotias.

Tuominen teki ensin koripallossa mittavan pelaaja- ja valmennusuran ja toimi sitten Suomen Olympiakomitean valmennuspäällikkönä 1969–92. Hänet palkittiin Suomen Urheilugaalassa elämäntyöpalkinnolla, ja hän sai myös Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin sekä opetusneuvoksen arvonimen.

Tuominen vastaanotti marraskuussa Euroopan Olympiakomiteoiden yhdistyksen EOC:n elämäntyöpalkinnon. Aiemmin suomalaisista kyseisen palkinnon oli saanut vain Tapani Ilkka vuonna 2008.

–  Myönteinen yllätys. Kai se monipuolisuudesta tuli, kaikenkarvaista tässä on ehtinyt tehdä, Tuominen totesi tuolloin.

Valmennuspäällikkönä Tuominen koki sekä huikeita menestyksiä (vaikkapa Lasse Viren ja Marja-Liisa Kirvesniemi) kuin myös ikäviä hetkiä, esimerkiksi Martti Vainion kuuluisan dopingkäryn. Uran kenties muistiin jäävin hetki tuli kuitenkin koripallomaajoukkueen päävalmentajana.

–  Olympiakarsinnat Tokion kisoihin 1964 Sveitsin Genevessä. Tuo joukkue on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa karsintojen kautta kesäolympialaisiin selviytynyt palloilujoukkue, Tuominen sanoi marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat