Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi myös romaneilta

8:48
Peteliuksen anteeksipyyntöä pohdittiin Pöllöraadissa.

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius esittää Suomen romaneille julkisen anteeksipyynnön, joka koskee hänen takavuosina tekemiään tv-sketsejä, kertoo Helsingin Sanomat.

– Halusin esittää heille pahoitteluni ja anteeksipyynnön sketsien romaneille haitallisesta vaikutuksesta, Petelius sanoo HS:lle.

Asian vahvisti myös Vihreä liitto tviitissään.

Marraskuussa Petelius pyysi kaikilta saamelaisilta anteeksi 1980- ja 1990-luvuilla tekemiään televisiosarjoja, joissa saamelaisia on kuvattu syrjivällä ja vääristelevällä tavalla.

HS:n mukaan Petelius on saanut paljon palautetta aiemmasta anteeksipyynnöstään saamelaisille.

– Olen kokenut aivan pöyristyttävää syyttelyä, uhkailua ja vihapuhetta siitä, että menin pyytämään anteeksi alkuperäiskansalta. Käsittämätöntä. On minun asiani kutsua saamelaiset koolle ja pyytää heiltä anteeksi niitä vaikutuksia, joita sketseillä on ollut, Petelius sanoo HS:lle.

Peteliuksen eduskunta-avustaja kertoo STT:lle, ettei Petelius tänään kommentoi asiaa HS:n uutisen lisäksi enempää.

Petelius ja Aake Kalliala tekivät takavuosina sketsihuumoria saamelaisista ja romaneista muun muassa Pulttibois-sarjassa.

Saamelaisille esittämänsä anteeksipyynnön jälkeen Petelius tviittasi jo samana päivänä, että hän on valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöjen kanssa. Samalla Petelius kertoi lähettäneensä tapaamispyynnön Romaniasiain neuvottelukunnalle.

Poliisi sai tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

Helsingin poliisille tehtiin marraskuussa useita tutkintapyyntöjä muun muassa 1980- ja 1990-luvulla esitetyistä tv-sarjoista. Kuusi eri ihmistä oli pyytänyt poliisia selvittämään, onko eräissä vanhoissa tv-ohjelmissa ja kulttuurituotteissa syyllistytty sananvapausrikoksiin.

Tutkintapyyntöjen vuoksi poliisi teki asiasta esitutkintalain mukaisen esiselvityksen. Sen lopputulos oli, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta.

Vanhojen kulttuurituotteiden tai kirjoitusten rikollisuuden arvioiminen nykylainsäädännön valossa on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen avasi marraskuun alussa poliisin jo sulkeman tutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) vanhasta kirjoituksesta, joka koski homoseksuaalisuutta. 

*Päivitys kello 15.54: Juttuun lisätty tieto Vihreän liiton tviitistä, jossa kerrotaan anteeksipyynnöstä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja