HS: Oikeusoppineet ihmettelevät Vapaavuoren Venäjä-sopimusta

Helsingin Sanomien haastattelemien oikeusoppineiden mukaan Suomen ja Venäjän helmikuussa allekirjoittamassa yhteistyösopimuksessa on erikoisia piirteitä.

Suomi ja Venäjä allekirjoittivat helmikuussa sopimuksen yhteistyöstä ydinenergian rauhanomaisen käytön alalla. Sopimuksen allekirjoittivat elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja Rosatomin toimitusjohtaja Sergei Kirijenko.

Myöhemmin Rosatomin tytäryhtiö osti 34 prosentin osuuden suunnitellun voimalan rakennuttajasta Fennovoimasta.

Elinkeinoministeri Vapaavuori esitti kaksi viikkoa sitten valtioneuvostolle työ- ja elinkeinoministeriön valmisteleman ratkaisun, jonka mukaan Fennovoiman pyytämä periaatepäätös hyväksyttäisiin ja Teollisuuden Voiman hylättäisiin.

Helsingin Sanomien haastattelemien oikeustieteilijöiden mielestä näyttää siltä, että Vapaavuori on ollut esteellinen allekirjoittaessaan ensin sopimuksen Rosatomin kanssa ja myöhemmin hyväksyessään periaatepäätöksen voimalahankkeelle, jossa yhtiö on mukana. 

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää Vapaavuoren toimintaa poikkeuksellisen vakavana.

– Kysymys ei ole pelkästään esittelevän ministerin esteellisyydestä ydinvoimaloiden periaatepäätöksissä vaan siitä, että työ- ja elinkeinoministeriö on sitoutunut edistämään Rosatomin liiketoimintaa. Sopimus on oppikirjaesimerkki epäasiallisesta vaikuttamisesta viranomaiseen, eli tässä tapauksessa työ- ja elinkeinoministeriöön, Mäenpää sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Tämä on sopimus, jollaisia yritykset tekevät keskenään. Suomen ei olisi pitänyt edes allekirjoittaa tällaista sopimusta, jossa toisena osapuolena on yritys. Pidän asiaa erittäin vakavana, koska se vaarantaa ilmiselvästi työ- ja elinkeinoministeriön riippumattomuuden ydinenergiaa koskevassa päätöksenteossa, Mäenpää sanoo lehdelle.

Myös Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen kummeksuu sopimusta Helsingin Sanomissa.

Vapaavuori itse ei näe olleensa tilanteessa esteellinen.

– En voi nähdä mitään yhteyttä. Tosi kaukaa haetulta tuntuu. Sopimus oli viranomaisten kanssa, valtioiden välillä tehty. Lupa on eri asia, ministeri sanoo Helsingin Sanomille.

MTV Uutisten juttu 25.2.2014:

Lue myös:

    Uusimmat