HS: Oikeusasiamiehelle kymmeniä kanteluita rokotuksista – Astra Zenecasta paljon tuoreita valituksia

KRAR:n puheenjohtaja Ville Peltola pitää Astra Zenecan rokotetta turvallisena, haittavaikutukset on kuitenkin otettava vakavasti 5:57
Katso myös: Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR:n puheenjohtaja Ville Peltola pitää Astra Zenecan rokotetta turvallisena. Haittavaikutukset on kuitenkin otettava vakavasti

Eduskunnan oikeusasiamies on saanut kymmeniä kanteluita koronarokotuksista, kertoo Helsingin Sanomat.

Oikeusasiamiehen kanslia on tähän päivään mennessä saanut 61 rokotekantelua. Niistä viisitoista koskee Astra Zenecaa.

Lehti kirjoittaa, että tuoreet kantelut ovat tulleet enimmäkseen yli 65-vuotiailta, jotka ovat ihmetelleet, miksi he joutuvat ottamaan Astra Zenecan rokotetta. Kanteluiden tekijät pitävät 65-69-vuotiaiden rokottamista Astra Zenecalla perusoikeuksien ja tasa-arvon vastaisena sekä ikäsyrjintänä.

Erittäin harvinainen hyytymishäiriö taustalla

Astra Zenecan rokotetta ei anneta tällä hetkellä alle 65-vuotiaille, mutta sitä vanhemmille kyllä. Euroopan lääkevirasto Ema on todennut, että rokotteella on mahdollinen yhteys hyvin harvinaiseen veren hyytymishäiriöön, joita on havaittu lähinnä alle 60-vuotiailla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) kertoi viikko sitten, että Astra Zenecan koronarokotetta on annettu lähes 250 000 annosta Suomessa. Näistä rokotteen saaneista veritulppa on aiheutunut kahdelle miehelle ja yhdelle naiselle.

Veritulpan saaneiden henkilöiden ikä on 20–58 vuotta. Yksi heistä kuoli, kaksi on toipunut.

Lue myös:

    Uusimmat