Hovioikeudessa käsitelty VTV:n entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin rikossyytteitä – vaatii käräjätuomion kumoamista

Näin syyttäjä ja Tytti Yli-Viikari kommentoivat tuomiota – Yli-Viikari tyytymätön tuomioonsa 5:19
Näin syyttäjä ja Tytti Yli-Viikari kommentoivat käräjäoikeuden tuomiota tuoreeltaan viime vuoden tammikuussa

Syyttäjä vaatii Yli-Viikarille ja hallinto-johtajana työskennelleelle Mikko Koiraselle ehdollista vankeutta. Käräjillä heidät tuomittiin sakkoihin.

Helsingin hovioikeudessa on käsitelty tänään Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin rikossyytteitä. Yli-Viikari tuomittiin viime vuoden tammikuussa virkarikoksista ja kavalluksesta sakkoihin Helsingin käräjäoikeudessa.

Tuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä koski sopimusta, jolla VTV:n ylitarkastajalle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. Siitä tuomittiin sakkoihin myös tekoaikaan VTV:ssä hallinto-johtajana toiminut Mikko Koiranen. Lisäksi Yli-Viikari tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta liittyen hänen virkamatkoilta saamiensa lentopisteiden käyttöön.

Yli-Viikari: Sopimus oli ratkaisu pitkään jatkuneeseen ongelmaan

Yli-Viikari ja Koiranen vaativat hovioikeudessa syytteidensä hylkäämistä. Yli-Viikarin mukaan ylitarkastajan kanssa tehdyllä sopimuksella ei ollut tarkoitus suosia ketään, vaan ainoastaan löytää tarkoituksenmukainen ratkaisu pitkään jatkuneeseen ongelmaan.

–  Kyse oli sellaisen henkilön kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka osalta työntekovelvollisuus ei ollut tosiasiallisesti toteutunut virkamiehen pitkään jatkuneen alisuoriutumisen vuoksi. Viraston johto ei katsonut yksilöperusteisen irtisanomiskynnyksen tulleen riittävän suurella varmuudella ylitettyä, jotta irtisanomiseen olisi ryhdytty, Yli-Viikarin valituksessa kirjoitetaan.

Lentopisteistä valituksessa sanotaan muun muassa, että virkamatkoista kertyneiden pisteiden käyttöä koskeva ohjeistus oli niin epäselvää ja -täsmällistä, että sitä ei voida pitää virkatoiminnassa noudatettavana säännöksenä tai määräyksenä.

Yli-Viikari käy oikeutta myös VTV-potkuistaan

Syyttäjä vaatii, että Yli-Viikari ja Koiranen tulee tuomita törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja Yli-Viikari lentopisteiden osalta maksuvälinepetoksesta. Syyttäjä hakee molemmille hovista ehdollista vankeusrangaistusta sakkojen sijaan.

Käräjäoikeuden mukaan virkasuhteen päättymissopimus oli lainvastainen, mutta teolla ei aiheutettu VTV:lle vahinkoa eikä se ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä. Syyttäjän mukaan käräjäoikeus ei ottanut riittävästi huomioon Yli-Viikarin asemaa VTV:n pääjohtajana.

–  Käräjäoikeus on perustanut ratkaisunsa siihen, että hyödyn tavoittelun taustasyyt eivät ilmennä vastaajissa erityistä moitittavuutta, kun sillä on pyritty sekä VTV:n että ylitarkastajan näkökulmasta kokonaistaloudellisesti ja inhimillisesti hyväksyttävään lopputulokseen. Käräjäoikeus ei ole ratkaisussaan pohtinut, mikä on esitettyjen inhimillisten vaikuttimien suhde siihen, että kyse on ollut ilmeisen lainvastaisesta menettelystä, joka on tapahtunut Valtiontalouden tarkastusviraston toiminnassa ja johdossa, syyttäjä kirjoitti valituksessaan.

Yli-Viikari on sittemmin irtisanottu VTV:stä. Hän valitti potkuistaan Helsingin hallinto-oikeuteen, joka helmikuussa hylkäsi valitukset. Yli-Viikari on hakenut asiassa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat