Hovioikeuden Katiska-päätös: Ranta-ahon ja Tranbergin vankeustuomiot pysyvät ennallaan – Belorfille sakkoja ehdollisen sijaan

Helsingin hovioikeus on pitänyt ennallaan niin kutsutun Katiska-huumejutun päätekijöiksi katsottujen Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin käräjäoikeudessa saamat rangaistukset.

Käräjäoikeudessa kaksi vuotta sitten Ranta-aho sai 11 vuoden vankeustuomion ja Cannonballin entinen johtaja Tranberg 12 vuoden ja 11 kuukauden vankeustuomion.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Ranta-aho ja Tranberg organisoivat järjestäytynyttä rikollisryhmää ja järjestivät Suomeen poikkeuksellisen suuria määriä erittäin vaarallisia huumausaineita, lääketabletteja ja dopingaineita vuosina 2017–2019.

Käräjäoikeudessa osan syytteistä tunnustanut Ranta-aho oli vaatinut hovissa rangaistuksensa alentamista. Tranberg kiisti kaikki syytteet sekä käräjillä että hovissa.

Ranta-ahon kanssa seurustellut Sofia Belórf oli käräjillä tuomittu 80 päivän ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksesta ja rahanpesusta. Hovioikeus hylkäsi rahanpesusyytteen ja alensi Belórfin rangaistuksen 40 päiväsakoksi, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1  920 euroa.

Kaikkiaan käräjillä tuomittiin erilaisiin rangaistuksiin yli 50 ihmistä, joista 37 valitti hoviin. Hovioikeus piti 15 syytetyn käräjätuomion ennallaan. Loppujen osalta syyksilukemista muutettiin tai osa syytteistä hylättiin. Osalle tuomittuja rangaistuksia lievennettiin.

Myös Katiska 2 tulossa hovikäsittelyyn

Ranta-aho tuomittiin kesällä 2021 vankeuteen myös niin kutsutussa Katiska 2 -huumejutussa. Lisää istuttavaa tuli vain kaksi vuotta, kun käräjäoikeus otti huomioon nyt hovissa käsitellyn Katiska 1:ssä langetetun tuomion.

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho syyllistyi Katiska 2:n rikoksiin, kun hän oli päässyt vapaaksi Katiska 1:n tutkintavankeudesta ja odotti siitä tuomiota. Jutuissa on myös muita samoja syytettyjä. Käräjätuomiosta on valitettu hoviin.

Lue myös:

    Uusimmat