Hovioikeudelta päätös rakennusalan petosvyyhdissä: Päätekijöiden tuomiot pääosin ennallaan

KRP:n ja syyttäjän mukaan jutussa oli syytettyjen kautta yhteyksiä liivijengi Bandidosiin ja sen alaryhmiin.

Helsingin hovioikeus piti päätekijöiden tuomiot pääosin ennallaan laajassarakennusalantalousrikosjutussa, johon kytkeytyi useita pääkaupunkiseudulla toimineita yhtiöitä. Käräjäoikeuden tavoin myös hovioikeus katsoi keskeisten tekijöiden toimineen järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin. Osassa syyksiluettuja rikoksia rangaistuksia kovennettiin tällä perusteella. Osalla syytetyistä oli tuomion perusteella myös yhteyksiä liivijengi Bandidosiin.

Hovituomion mukaan rakennusyrityksissä maksettiin muun muassa pimeitä palkkoja. Oikeuden mukaan yhtiöt jättivät veroja maksamatta, kirjanpito oli puutteellista ja työntekijöitä ei vakuutettu. Syyksiluetut rikokset tapahtuivat vuosina 2014–2017 pääosin Helsingissä.

Puolustus: Ei määräysvaltaa

Päätekijänä tuomittu Jani Johannes Ranta, 50, myönsi hovissa olleensa tosiasiallinen toimija kaikissa paitsi yhdessä laskuttajayhtiössä. Hänet tuomittiin myös hovissa muun muassa törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista sekä törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista.

Ranta vaati hovissa syytteidensä hylkäämistä tai että rangaistusta ainakin lievennetään. Lisäksi hän vastusti koventamisperusteen soveltamista.

–  Mitään syytteenalaista tekoa ei ollut tehty vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneen ryhmän jäsenenä tai sellaisen lukuun. – – Rannalla ei ollut ollut määräysvaltaa nimenkäyttäjiksi tai bulvaaneiksi väitettyihin henkilöihin tai (kanssasyytettyyn), hovivalituksessa sanotaan.

Hovioikeus piti ennallaan Rannan kahden vuoden vankeustuomion. Hovi katsoi käräjäoikeuden tavoin, että oikeudenmukainen rangaistus olisi ollut kuusi vuotta vankeutta. Rangaistus kuitenkin aleni Rannan aiempien tuomioiden takia.

Miljoonakorvaukset

Hovioikeus määräsi Rannan korvaamaan yhteisvastuullisesti muiden tuomittujen kanssa yli miljoona euroa maksamatta jätettyjä veroja ja työeläkemaksuja.

Rannan hallitsemissa yhtiöissä toimineet Joona Alexsandro Mäkelä, 36, ja toinen mies saivat käräjillä kahden vuoden ja neljän kuukauden tuomiot.

Mäkelä vaati hovissa osan syytteidensä hylkäämistä ja osan katsomista avunannoiksi. Hovioikeus ei kuitenkaan muuttanut tuomiota hänen osaltaan. Toisen tuomitun rangaistus lieveni vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio on annettu viime viikon keskiviikkona.

Keskusrikospoliisin (KRP) ja syyttäjän mukaan jutussa oli syytettyjen kautta yhteyksiä liivijengi Bandidosiin ja sen alaryhmiin, vaikka syytteissä ei väitettykään, että rikoksia olisi tehty niiden nimissä.

Ranta myönsi menneensä 2000-luvulla mukaan Bandidosiin liittyvään X-Teamiin, jota oikeudessa kuultu KRP:n asiantuntija luonnehti Bandidosin juoksupojiksi ja rekrytointialustaksi. Ranta sanoi irtaantuneensa kerhosta syksyllä 2016 ja sanoi, ettei kerhotoiminnalla ollut mitään liityntää yhtiöihin.

Lue myös:

    Uusimmat