Tiesitkö, missä voi saada tietoa 80 000 ruokalistasta tai tarkastella Alkon myymälää vuodelta 1934? Tämä käy päinsä tiettävästi maailman ainoassa Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingissä.-Museo keskittyy majoitus- ja ravitsemusalan sekä suomalaisen ruoka-, juoma- ja tapakulttuurin tutkimiseen, tallentamiseen ja tiedottamiseen, kertoo museonjohtaja Kirsti Grönholm. Näyttelytilassa on esineitä hellasta haarukkaan: mm. astioita, koneita, laitteita ja huonekaluja. Vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta. Näyttelyssä on myös monia mielenkiintoisia sisustuksia. Alkon myymälä on vuodelta 1934. Kankaanpään Kestitupa puolestaan edustaa tyypillistä keskiolutravintolaa keskioluen vapauttamisvuodelta 1969. Menneiden vuosikymmenien hotellihuoneita pääsee kurkistamaan 1950- ja 1970-luvun sisustuksineen. Esillä on myös kabinettikattaus. Ravintolakoulu Perhon 1950-luvulta olevalle hellalle on koottu patoja, pannuja ja kattiloita. Painavat 1900-luvun alun kupariesineet ovat peräisin Helsingin Seurahuoneelta. Kestikievarinäkymä puolestaan vie ajatukset 1800-luvulle.
Museosta löytyy vinkkejä juhlien suunnitteluun
Ensimmäiset museon arkistoimat ruokalistat ovat 1870-luvulta ja 1880-luvulta lähtien niitä on tallessa jokaiselta vuodelta. -Alkuperäisiä ei anneta asiakkaille, mutta niistä voi saada kopioita, kertoo Kirsti Grönholm. Sekä yritykset että yksityiset etsivät usein vinkkejä museosta mm. vuosijuhlia järjestäessään. Museosta selviävät myös kunkin aikakauden reseptit, kattaus, ilmapiiri ja kukkien asettelu. Kirjastossa on 3600 teosta, joista lähes 70 prosenttia on keittokirjoja. Käsikirjastossa voi käydä "kurkkimassa"kirjoja, mutta lainaksi niitä ei anneta. Museo harrastaa Kirsti Grönholmin mukaan valikoivaa keruuta ja ottaa vastaan lahjoituksia, ei kuitenkaan koti-irtainta. Sen parhaita tallentamispaikkoja ovat Grönholmin mielestä kaupungin- ja maakuntamuseot.
Krokaani- ja sokerilintunäyttely kruunaa juhlan
30-vuotisjuhlan kunniaksi on Kaapelitehtaalla sijaitsevassa museossa avattu hurmaava sokerileipureista ja leivonnaisista kertova Krokaani- ja sokerilintunäyttely. Näyttelyssä esillä oleva sokerilintu ei ole mikä tahansa merikotka, vaan entinen olympiavoittaja. Nyt jo edesmenneen kondiittorimestari Pentti Painivaaran karamellityö voitti jälkiruokasarjan kultaa Frankfurtissa Kokkien olympialaisissa vuonna 1988. Nykyisin sokerilintu kuuluu museon kokoelmiin. Vuosien saatossa kotkan siipisulat ovat kärsineet vaurioita. Lammilainen leipurimestari Petri Nieminen on saattanut sokerilinnun taas kuntoon.
Juhlakrokaanin eli korkean mantelimassasta taiteellisesti kootun leivonnaisen ovat valmistaneet Espoon palvelualojen oppilaitoksen aikuiskoulutusopiskelijat opettajansa, kondiittorimestari Seppo Hirvijärven johdolla.
Krokaani oli sokerileipureiden mestarityönäyte
Ensimmäinen maassamme tunnettu sokerileipuri oli Zacharias Halling, joka muutti Tukholmasta Turkuun heinäkuussa 1760. Kuuluisat sveitsiläiset sokerileipurit valloittivat näihin aikoihin lähes koko Euroopan. Suomeen heitä saapui 1800-luvun alussa perustaen konditorialiikkeitä Helsinkiin, Turkuun, Porvooseen, Hämeenlinnaan, Ouluun ja Viipuriin.
Krokaani kuului 1830- ja 1840-luvulla kondiittorin mestarinäytetöihin. Tarina kertoo, kuinka sokerileipuri Adolf Fredrik Forsström kokosi työnäytteekseen nelikerroksisen temppeliasetelman, jota koristivat sokerilinnut, hedelmät ja marjat sekä perhoset. Arvosteluraati ei kuitenkaan kelpuuttanut komeutta, sillä siinä oli käytetty paperipäällisiä karamelleja.
Meillä krokaani kruunasi marsipaani- ja sokerikoristeineen 1800- ja 1900-luvun vaihteessa hienon hääaterian. Krokaanitaikina tehdään yhä mantelista ja sokerista, pursotetaan kaavapiirroksen mukaan, paistetaan ja kootaan yhteen sokerin ja siirapin avulla piparkakkutalon tapaan. (Lähde: STT / MTV3 internet)
Hotelli- ja ravintolamuseon osoite on Tallberginkatu 1 G. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12-19
Uusimmat
-
10:42
Lentokaaos Norjassa – joitakin koneita päästetty liikennöimään
-
10:42
Salossa tapahtuneen murhan esitutkinta valmistumassa – poliisi epäilee neljää henkilöä
-
10:41
Käytetyissä huonekaluissa piilee inhottava riski – "Havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa"
-
10:40
MTV paikalla: Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia – suora lähetys klo 12.10
-
10:37
Etelä-Norjan ilmatila ammottaa tyhjyyttään: Animaatio näyttää, kuinka nopeasti koneet ohjattiin pois
-
10:35
Poliisi varoittaa kavalista huijareista – onnistuneet viemään kymmeniätuhansia euroja
-
10:23
Suora lähetys kello 11: Valtiovarainministeriö esittelee, kuinka synkkänä se taloustilanteen näkee
-
10:16
Tiger Woodsille sadan miljoonan erikoisbonus
-
09:53
Pariisin ikoninen maamerkki kärsi mittavat vahingot
-
09:44
Maahanmuutto lisääntyi alkuvuodesta
-
09:29
MTV seuraa tulospäivää: Stora Enson tulos pieneni kolmanneksen
-
09:23
Liigafinaalin törkytempusta kohistaan – Petteri Sihvoselta äärimmäisen raju vaatimus kurinpidolle
-
09:22
Barcelonan valmentajatilanteeseen täyskäännös: Xavi pyörsi päätöksensä
-
08:57
Näiden julkkisten kustannuksella vitsaillaan Joonas Nordman Show: Grillikausi -sarjassa
-
08:55
Yrityssaneeraukseen hakeutuneen Lehto Groupin toimitusjohtaja vaihtuu
-
08:46
Kommentti: Putinin puhdistus on alkanut – Shoigu selvisi vielä varoituslaukauksella
-
08:40
Jari Isometsälta suorat sanat Hiihtoliiton kaoottisesta tilasta – tämä liike johtaisi katastrofiin: "Ydinkysymys"
-
08:38
Ethän mennyt lankaan? Tukes muistuttaa, etteivät tällaiset tuotteet paranna syyhyä – "Pahimmillaan pahentaa sairauden tilaa"
-
08:12
Meteorologi ymmällään kesälämmön vyörystä: "Uskomaton ennuste"
-
08:04
Dallasin suomalaistähdet tukalassa tilanteessa – hallitseva mestari taas liian kova pala
-
Lataa lisää