Hornet oli lento-onnettomuusvaarassa Rovaniemellä: "Muut koneet ohjattiin alas, kenttä tyhjennettiin"

Hornet-hävittäjän epäilty ohjainlaitevika johti ilmoitukseen lento-onnettomuusvaarasta Rovaniemen lentokentällä, kerrotaan Lapin pelastuslaitokselta. Hornet laskeutui kuitenkin onnistuneesti, eikä kukaan loukkaantunut. Vika oli todettu lennon aikana.

Päivystävä palomestari Lauri Manninen Lapin pelastuslaitokselta kertoo, että tieto epäillystä laiteviasta tuli pelastuslaitokselle hiukan ennen kello 13:a iltapäivällä. Puolta tuntia myöhemmin Hornet oli laskeutunut normaalille kiitoradalle.

– Ohjattiin ensin muut koneet alas – taivas tyhjäksi, kenttä tyhjäksi, kertoo Manninen.

Mannisen mukaan näin tyypillisesti toimitaan tämänkaltaisessa tilanteessa, jotta ongelmiin joutunut lentokone saadaan mahdollisimman turvallisesti alas.Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitus Ruska 20 on parhaillaan meneillään. Muiden koneiden raivaamiseen kului Mannisen mukaan tällä kertaa tavallista enemmän aikaa, sillä ilmatilassa oli useita Ilmavoimien koneita. Siviililentokoneita sen sijaan ei ollut ilmassa Rovaniemen lähistöllä.

Manninen toteaa, että kynnys hälytykselle on matala silloin, kun lentokoneessa epäillään olevan vikaa.

– Sen verran tuli tietoon, että ohjainlaiteongelma olisi ollut kyseessä. Voi olla, että merkkivalo syttyi palamaan, sanoo Manninen.

Ruska 20 -harjoituksessa yli 60 lentokonetta

Ruska 20 -harjoitus kestää 6. lokakuuta asti. Ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä ympäri Suomea. Myös Ruotsin ilmavoimat ottaa osaa harjoitukseen.

Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kehittää Ilmavoimien valmiutta sekä kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä. Ilmavoimat varoitti etukäteen, että harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata, Rovaniemeltä Jyväskylään ja Kajaanista Vaasaan.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja