Hongkongin hallintojohtaja myöntyy mielenosoittajien vaatimukseen – peruu kiistellyn lakialoitteen

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on vahvistanut, että hallinto peruu kiistanalaisen, mielenosoituksia synnyttäneen lakialoitteen. Lakialoite olisi mahdollistanut rikoksista syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Turvallisuusministeri aloittaa menettelyt lakialoitteen kumoamiseksi, kun Hongkongin lainsäädäntöneuvoston palaa kesätauolta lokakuussa.

South China Morning Postin mukaan Lam kertoi tänään julkaistulla videolla myös muun muassa, että hallinto aikoo tukea Hongkongissa toimivaa poliisin toimia tutkivaa järjestöä. Mielenosoittajat ovat vaatineet itsenäisen tutkintakomission perustamista poliisin toiminnan selvittämiseksi.

Lakialoitteen hyllyttäminen ei riittänyt mielenosoittajille

Lakialoite, joka olisi mahdollistanut rikoksista syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan, laitettiin aiemmin kesällä jäihin, mutta paikallishallinto ei ole suostunut perumaan sitä.

Lakialoitteen hyllyttäminen ei kuitenkaan riittänyt sen vastustajille. Vaan he olivat sitä mieltä, että niin kauan kuin lakialoitetta ei ole virallisesti peruttu, on olemassa vaara, että se elvytetään uudelleen jossain vaiheessa.

Lehden mukaan päivä lakialoitteen jäädyttämisen jälkeen arviolta kaksi miljoonaa ihmistä lähti Hongkongin kaduille osoittamaan mieltään.

Lam julisti lakialoitteen sen jäädyttämisen jälkeen myös kuolleeksi, mutta aloitetta ei edelleenkään suostuttu perumaan virallisesti.

Päätös tarkoittaa lehden mukaan sitä, että paikallinen hallinto aikoo vihdoin myöntyä yhteen mielenosoittajien viidestä vaatimuksesta.

Lähde: Hallintojohtaja otti neuvoista vaarin

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo kolmen kuukauden ajan. Lakialoitteen hyllyttämisen jälkeen mielenilmaukset muuttuivat Manner-Kiinan tukemaa paikallishallintoa vastustavaksi ja demokraattisia uudistuksia vaativaksi liikehdinnäksi.

Mielenosoitukset ovat muuttuneet viikkojen kuluessa entistä väkivaltaisemmaksi sekä mielenosoittajien että poliisin toimesta.

Mielenosoittajat ovat myös vaatineet muun muassa Lamin eroa.

Hallinnon sisäinen lähde kertoi South China Morning Postille, että Lam aikoo painottaa sitä, että lakialoitteen perumisen tarkoituksena on hänen mukaansa virtaviivaistaa lainsäädännöllistä agendaa. Hongkongin lainsäädäntöneuvoston on määrä palata kesätauolta lokakuussa ja tämän vuoksi aloitteen peruminen on vain tekninen toimenpide.

Yhden South China Morning Postin lähteen mukaan siirron tavoitteena on viilentää ilmapiiriä Hongkongissa. Toinen lähde taas kertoi, että hallintojohtaja alkoi muuttaa mieltään sen jälkeen, kun hän oli tavannut 19 kaupungin johtohenkilöä kaksi viikkoa sitten.

Lähteen mukaan hän olisi kuullut heidän näkemyksiään siitä, miten jännitteitä voisi helpottaa ja ottanut neuvot huomioon.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Hongkongin osakemarkkinat ottivat huhut lakialoitteen perumisesta ilomielin vastaan. Pörssikurssit nousivat merkittävästi keskiviikkona paikallisten medioiden uutisoitua aiheesta.

Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi hyppäsi yli kolme prosenttia iltapäivällä paikallista aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat