Honda panee lapun luukulle Britannian Civic-tehtaallaan – perustelee "ennennäkemättömillä muutoksilla"

Japanilainen autojätti Honda vahvistaa aikovansa sulkea tehtaansa Britannian Swindonissa vuonna 2021. Tehdas on työllistänyt 3  500 ihmistä.

Lausunnossaan Honda perustelee päätöstä "ennennäkemättömillä muutoksilla maailmanlaajuisessa autoteollisuudessa". Yhtiö on valmistanut tehtaalla Civic-mallia jo 24 vuoden ajan. Kyseessä on ensimmäinen tehtaan sulkeminen yhtiön 71 vuoden historiassa.

Hondan mukaan tehdas suljetaan, kun Civicin nykyinen versio poistuu tuotannosta.

–  Päätöstä ei ole tehty kevein perustein ja pahoittelemme syvästi työntekijöillemme aiheutuvaa huolta, sanoi Hondan Euroopan-toimintojen johtaja Katsushi Inoue yhtiön lausunnossa.

Honda ei viitannut Britannian EU-eroon, mutta brexit on jo luonut epävarmuutta Britannian investointinäkymiin.

Analyytikkojen mukaan brexitin lisäksi Hondan vetäytymiseen on todennäköisesti vaikuttanut myös äskettäin voimaan tullut EU:n ja Japanin välinen vapaakauppasopimus, joka poistaa asteittain japanilaisten autojen ja autonosien tuontitullit EU-maihin.

Myös Nissan ja Ford varoitelleet

Myös Nissan ja Ford ovat varoitelleet, että niiden työpaikat Britanniassa voivat tulevaisuudessa vähetä. Nissan on päättänyt lopettaa katumaasturi X-Trailin valmistuksen Sunderlandin tehtaalla.

Toyota on varoittanut, että jos sopimukseton brexit toteutuu, aiheutuu siitä haittaa yhtiön toiminnalle Britanniassa. Toyotan tehdas Burnastonissa tarvitsee toimiakseen sujuvia komponenttitoimituksia muualta EU:sta.

–  Joudumme pysäyttämään tehtaamme jos osia ei saada, sanoi Toyotan varatoimitusjohtaja Shigeki Tomoyama.

Britannian ja Japanin neuvottelut brexitin jälkeisistä kauppasuhteista ovat mukaan sujuneet takkuisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat