EM-lopputurnaus vuonna 2000 pelattiin ensi kerran jaettuna kahden eri maan kesken, kun kisat pelattiin Belgiassa ja Hollannissa. Lopputulos oli sikäli odotettu, että hallitseva maailmanmestari Ranska vei tittelin nimiinsä, mutta lopulta melkoisen dramaattisten vaiheiden jälkeen.
Turnaus pelattiin jo vakiintuneen tavan mukaan 16 maan kesken. Maat jaettiin neljään alkulohkoon, joista kaksi parasta selvitti tiensä puolivälieriin. Tämän jälkeen edettiin normaaliin tapaan cup-järjestelmällä aina finaaliin saakka.
Euro2000:n alla puhuttiin luonnollisesti runsaasti jalkapalloilusta, mutta toinen otsikoihin noussut asia oli jalkapallohuliganismi. Kannattajien väkivaltainen käyttäytyminen ei ole vieras asia Hollannissa tai Belgiassakaan, ja ennen kaikkea etukäteen pelättiin lyhyen matkan kanaalin yli tekeviä englantilaiskannattajia. Yhteenotoilta ei täysin vältyttykään, mutta lopulta vuoden 2000 lopputurnaus jäi elämään ennen kaikkea turnauksen hienon tason ansiosta.
Alkulohko A:ssa heti yllätyksiä
Lohkossa A Saksa ja Englanti olivat jo historiansa takia jonkinlaisia ennakkosuosikkeja, vaikka molempien iskukykyä hiukan ennakkoon epäiltiinkin. Tämä epäilys ei osoittautunut turhaksi, sillä molemmat suurmaat jäivät jatkopelien ulkopuolelle. Kisojen mustaksi hevoseksi veikattu Portugali vei lohkon puhtaalla pelillä ja toisen jatkopaikan vei Romania.
Lohkon asetelmat kiteytyivät mainiosti avauskierroksen otteluun Portugali-Englanti. Englanti näytti jo pistävän kriitikoille jauhot suuhun siirtymällä 20 minuutissa 2-0-johtoon. Portugali ei kuitenkaan luovuttanut vaan nousi takaisin peliin mukaan Luis Figon komealla kaukolaukauksella. Englanti alkoi vaikuttaa hermostuneelta, ja Portugali kipusi lopulta 3-2-voittoon saakka.
- Alku oli kieltämättä todella hieno, mutta olimme silti koko ajan vaikeuksissa Portugalin hyökkäysten kanssa. En usko, että olisimme luulleet kahden maalin johdossa voiton tulevan helposti. Portugali osoitti tasonsa ja nousi väkisin ohi, David Beckham muistelee ottelua.
Saksa tasasi avauksessa pisteet Romanian kanssa. Toisella kierroksella Alan Shearerin puskumaali toi Englannille pitkään odotetun voiton Saksasta, ja Portugali kukisti Romanian samoin 1-0-numeroin. Näin Portugali oli varmistanut jatkopaikkansa, ja Englannille olisi riittänyt tasapeli päätöskierroksen ottelusta Romaniaa vastaan.
Englanti johti tauolla 2-1, ja vielä pari minuuttia ennen loppua tilanne oli 2-2. Jalkapallon kotimaan toiveet romahtivat kuitenkin Viorel Ganean rangaistuspotkuosumaan 88. minuutilla. Saksa oli puolestaan täysin hampaaton Portugalia vastaan, vaikka voitto olisi nostanut joukkueen vielä taistelemaan jatkopaikasta. Portugalin 3-0-voitto lähetti Saksan nöyryytettynä kotimatkalle vain yksi piste saaliinaan.
Toinen isäntämaa ulos jatkosta
Lohkossa B isäntämaa Belgia nosti kuumetta kotiyleisön keskuudessa kaatamalla avausottelussa Ruotsin 2-1. Molempien kohtaloksi tuli kuitenkin jäädä rannalle kahdeksan parhaan joukosta. Italia avasi 2-1-voitolla Turkista ja eteni lopulta lohkovoittoon kaatamalla myös Belgian ja Ruotsin.
Ruotsin saaliiksi kisoista jäi maaliton tasapeli Turkkia vastaan. Belgia kärsi avausvoittonsa jälkeen 0-2-tappiot niin Turkille kuin Italiallekin, ja siten Turkki vei lohkon kakkossijan ja jatkopaikan.
Balkanin maiden taistelu
Lohko C muodostui alkulohkoista kiharaisimmaksi. Suurin odotuksin - jälleen kerran - kisoihin lähtenyt Espanja joutui heti vaikeaan tilanteeseen, kun Norja kukisti ibeerit avauskamppailussa 1-0. Osuma jäi Norjan ainoaksi kisoissa; Jugoslavia kaatoi vuonomaan ylpeyden 1-0 ja Slovenian kanssa ottelu päättyi maalittomana.
Jos Jugoslavian ottelu Norjaa vastaan ei noussutkaan klassikoksi, niin maan kaksi muuta alkulohko-ottelua olivat melkoisen merkillisiä. Odotettu kamppailu Jugoslaviasta irtautunutta piskuista Sloveniaa vastaan oli päättyä emämaan kannalta täyteen katastrofiin Slovenian johtaessa ottelua 3-0. Täysin sekaisin ollut Jugoslavia kokosi kuitenkin hämmästyttävästi rivinsä ja nousi 3-3-tasapeliin.
Päätöskierroksen kamppailu Jugoslavia-Espanja oli vielä dramaattisempi. Jugoslavia oli varmistanut Norja-voitollaan jo jatkopaikan, ja Espanjan jatkotoiveet puolestaan lepäsivät vain voiton varassa. Espanjan kisojen päätös oli jo miltei sinetöity, kun Jugoslavia johti ottelua 3-2 peliajan ollessa loppumaisillaan. Mendietan tasoitus rangaistuspilkulta pelikellon näyttäessä täyttä aikaa ja Alfonson uskomaton voittomaali (kuvassa) syvällä yliajalla nostivat Espanjan kuitenkin haudan partaalta puolivälieriin.
10-vuotisjuhla latistui pannukakuksi
Lohkossa D jatkopaikat olivat selvillä jo kahden ottelukierroksen jälkeen, mutta jossiteltavaa tässäkin lohkossa jäi. Hollanti voitti Tshekin erittäin heppoisesti tuomitulla rangaistuspotkumaalilla 1-0 ja Tshekillä oli mahdollisuutensa myös 1-2-tappioon päättyneessä Ranska-ottelussa.
Vuonna 1992 yllättäen Euroopan mestaruuden voittanut Tanska oli sen sijaan kisojen suurimpia pettymyksiä. 0-3-tappiot niin Ranskalle kuin Hollannillekin vetivät ”rooliganienkin” hymyn katkeraan irvistykseen. Tshekki otti vielä kohtalostaan sisuuntuneena päätöskierroksella 2-0-voiton ja Tanska lähti kotimatkalle pisteittä ja maaleitta. Ranskan ja Hollannin kohtaaminen oli vailla suurempaa panosta, ja iloinen tapahtuma päättyi Hollannin 3-2-voittoon.
Hollanti jyräsi puolivälierässä
Puolivälierien tiukin taisto pelattiin Ranskan ja Espanjan välillä. Zinedine Zidane laukoi loistavasti vapaapotkusta Ranskan johtoon, mutta Gaizka Mendieta nosti Espanjan tasoihin. Youri Djorkaeff vei Ranskan uudestaan johtoon vielä ennen taukoa, ja Espanjan tasoitusyritykset näyttivät valuvan hukkaan toisella jaksolla. Ottelun viimeisellä minuutilla Espanja sai kuitenkin loistavan tilaisuuden tasoitukseen. Pallo tuomittiin pilkulle, mutta nuori supertähti Raúl särki omansa lisäksi kannattajien sydämet epäonnistumalla karkeasti kovassa paikassa. Näin Ranska eteni välieriin.
Portugali sen sijaan jatkoi alkulohkon vakuuttavia otteitaan myös välierissä Turkkia vastaan. Voitto ja paikka välierissä irtosi vakuuttavalla 2-0-voitolla, eikä Turkilla ollut juuri vastaansanomista lopputuloksen suhteen. Samoin Italia otti paikan välierissä vakuuttavasti kaatamalla Romanian samoin 2-0-lukemin.
Neljännessä puolivälierässä nähtiinkin sitten todellinen maali-ilottelu. Jugoslavia oli ehtinyt jo alkulohkossa osallistua kahteen runsasmaaliseen otteluun, ja nyt oli edessä kolmas. Tällä kertaa Balkanin joukkue oli kuitenkin yksinomaan ottavana osapuolena. Hollanti latoi hattutempun viimeistelleen Patrick Kluivertin johdolla taululle peräti lukemat 6-1.
Dramatiikkaa tulikuumassa välierässä
Välierissä Hollannin maalivire ei kuitenkaan jatkunut huolimatta hienoista tilaisuuksista. Hollanti epäonnistui Italiaa vastaan varsinaisella peliajalla peräti kahdessa rangaistuspotkussa, ja finalisti ratkottiin 0-0-tasapelin jälkeen vasta rangaistuspotkukilpailussa. 11-metriset eivät uponneet sen paremmin nytkään Hollannilta, ja Italian maalivahti Francesco Toldo nousi joukkueensa sankariksi torjumalla ”Squadra Azzurran” finaaliin.
Toisessa välierässä jouduttiin niin ikään jatkoajalle, kun Ranska ja Portugali olivat 90 minuutin jälkeen tasalukemissa 1-1. Jatkoajalla sovellettiin ”kultaisen maalin” sääntöä eli ottelu päättyisi heti jommankumman osuessa tolppien väliin. Näin ei kuitenkaan näyttänyt käyvän, sillä jatkoaika ehdittiin pelata miltei loppuun ennen todella paljon jälkeenpäinkin puhuttanutta ratkaisua.
Pallo osui Portugalin puolustajan Abel Xavierin käteen rangaistusalueella päätyrajan tuntumassa sinänsä vaarattoman näköisessä tilanteessa. Erotuomari ei epäröinyt osoittaessaan palloa pilkulle huolimatta portugalilaisten raivoisasta protestoinnista. Portugalin pelaajat väittivät pallon ylittäneen päätyrajan jo ennen Xavierin käteen osumista, ja lusitaaniveri kiehahti pahasti yli äyräiden. Pelikieltoja ja sakkoja seurasi jälkikäteen melkoinen tukku; suunnaton tuska ja pettymys oli luettavissa portugalilaisten kasvoilta Zidanen laukoessa pilkulta Ranskan finaaliin.
Huippufinaali
Kisat saivat arvoisensa päätöksensä Ranskan ja Italian välisen finaalin huipentuessa loppuhetkilleen. Italia oli pitkään kiinni mestaruudessa Malco Delvecchion lähietäisyydeltä laukomalla osumalla. Ranska osoitti kuitenkin, että vaihtopenkiltä löytyi verestä voimaa. Vaihtomies Sylvain Wiltord ohitti Toldon loppusekunneilla ja ratkaisu jouduttiin hakemaan jatkoajalla.
Finaali ehti edetä 103. minuutille, kun David Trezeguet (kuvassa) vapautti ranskalaiset juhlaan. Trezeguet’n osuma kruunasi komean lopputurnauksen, joka sai arvoisensa voittajan arvoisessaan finaalissa.
Teksti: Mikael Erävuori
(MTV3)