Mainos

Hollannin hallitus pitää vaalit toukokuussa

Hollannin hallitus on päättänyt pitää parlamenttivaalit normaalisti toukokuussa huolimatta äärioikeistolaispoliitikko Pim Fortuynin murhasta.

Hollannin hallitus on päättänyt pitää parlamenttivaalit normaalisti 15. toukokuuta huolimatta äärioikeistolaispoliitikko Pim Fortuynin murhasta. Pääministeri Wim Kok ja kolme hallituksen ministeriä tapasivat aamupäivällä Fortuynin puolueen edustajia. Tapaamiseen osallistui hallituslähteiden mukaan myös Fortuynin veli.

Hollannin puolueet päättivät eilisiltana keskeyttää vaalikampanjansa. Vaalit pidetään 15. toukokuuta.

Hollannin poliisi on pidättänyt Pim Fortäynin murhasta 32-vuotiaan miehen, jota kuvataan vasemmistolaiseksi ympäristöaktivistiksi

"Media ja valtapuolueet syyllisiä murhaan"

Hollannissa sadat ihmiset osoittivat illalla mieltään ja ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa Haagissa. Mielenosoittajat syyttivät mm. mediaa Pim Fortuynin kuolemasta. He sanoivat, että media on halunnut tietoisesti antaa negatiivisen kuvan kiistellystä poliitikosta. Poliisi käytti vesitykkejä ja patukoita mielenosoittajien hillitsemiseksi.

Yli 2500 ihmistä kävi jättämässä surunvalittelunsa Fortuynin muistokirjaan Rotterdamissa tähän aamuun mennessä.

Fortuyn populistisen List-puolueen odotettiin saavan vaaleissa noin 15 prosenttia äänistä.

Fortuynin murha tuomittu maailmalla

Hollannin oikeistojohtajan Pim Fortuyin eilinen surma on tuomittu maailmalla. Britannian pääministeri Tony Blair sanoi tuoreeltaan olevansa järkyttynyt äärioikeistolaisen Fortuynin eilisestä surmasta. Itävallan äärioikeistolaisen vapauspuolueen edustaja tuomitsi surman "sulana hulluutena".

Hollannin pääministeri Wim Kok sanoi, että surma oli myös vastaisku Hollannin demokratialle. Hän keskeyetti vaalikampanjansa surman vuoksi. Yhdysvallat tuomitsi virallisessa kannanotossaan tapahtuneen ja sanoi surman olevan järjetön väkivallan teko.

Myös EU:n komissio ilmaisi järkytyksensä murhasta. Sisämarkkinoista vastaava hollantilainen komissaari Frits Bolkenstein sanoi, että Hollannissa ja koko Euroopassa jokaisella on perustuslaillinen oikeus mielipiteen ilmaisuun ja poliittiseen kantaan. -Nämä oikeudet ovat keskeinen osa demokraattista yhteiskuntaamme. Kaikki hyökkäykset niitä vastaan ovat samalla hyökkäys demokratiaa ja elämäntapaamme vastaa, Bolkenstein korosti.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)


(Huomenta Suomi 07.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.