Hizbollah ja Israel vaihtoivat vankien ruumiita

Israel ja libanonilainen Hizbollah-äärijärjestö tekivät tänään vankienvaihdon, josta tuli Hizbollahin juhla.

Hizbollah valmistautui juhlimaan taistelijoidensa kotiinpaluuta, kun taas Israelissa tunnelma synkkeni kahden israelilaissotilaan palattua kotimaahansa ruumisarkuissa.

Hizbollah sieppasi Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin kesällä 2006. Sieppauksen jälkeen Israel hyökkäsi Libanoniin, mutta 34 päivää kestänyt sota päättyi tuloksetta.

YK toimi välittäjänä neuvotteluissa, joissa Israel lupautui palauttamaan viisi libanonilaisvankia sekä libanonilais- ja palestiinalaistaistelijoiden ruumiita Hizbollahille vastineeksi israelilaiskaksikosta. Keskiviikkona paljastui odotetusti, että Regev ja Goldwasser olivat kuolleet.

Voitto Hizbollahille, tappio Israelille

Vankienvaihtoa pidetään voittona Hizbollahille, joka on Libanonin sodan jälkeen lisännyt voimakkaasti vaikutusvaltaansa Lähi-idässä. Samalla se on jälleen uusi takaisku Israelille ja sen pääministerille Ehud Olmertille, jonka tuoli heiluu jo Libanonin sodan epäonnistumisien sekä korruptiosyytteiden vuoksi.

Israelin hallitus hyväksyi vankienvaihdon sillä ehdolla, että Hizbollah toimittaa sille lisätietoja liki 20 vuotta sitten siepatusta lentäjä Ron Aradista. Israelilaisten lähteiden mukaan Hizbollahin raportti ei kuitenkaan valottanut Aradin kohtaloa.

Hizbollah väittää Aradin kadonneen pakoyrityksen jälkeen. Monet uskovat Aradin kuitenkin olevan kuollut. Tätä käsitystä tukee myös se, ettei Hizbollah ole tarjonnut Aradia vaihdossa omiin vangittuihin taistelijoihinsa.

Sieppausten pelätään kiihtyvän

Israelin tiedustelutahot ja terrorismiasiantuntijat ovat varoittaneet, että vankienvaihto-operaatiot yllyttävät Israelin vihollisia edelleen uusiin sieppauksiin. Kaupankäynti vangeilla johtaa siihen, ettei vankeusrangaistus enää toimi pelotteena rikollisille. Samalla sieppaajien vaatimukset kovenevat entisestään.

Jerusalem Post -sanomalehden haastatteleman terrorismiasiantuntijan Boaz Ganorin mukaan Israelin ei olisi koskaan pitänyt suostua vaihtamaan libanonilaisvankeja kuolleisiin israelilaissotilaisiin. Ganor varoitti, että tapaus vähentää entisestään sieppaajien halua pitää panttivankejaan elossa.

Myös Israelin asuntoministeri Zeev Boim vastusti vankienvaihtoa Hizbollahin kanssa.

-Palestiinalaisjärjestö Hamas tarkkailee tilannetta, ja ottaa tämän askeleen huomioon. Hinta, jonka joudumme maksamaan Gilad Shalitista tulee olemaan korkeampi. Me näytämme heikommilta ja Hizbollah vahvemmalta, Boim sanoi.

Palestiinalaismilitantit sieppasivat Shalitin Gazan rajalla vuonna 2006.

"Sotilaat oli pakko saada takaisin"

Siepattujen sotilaiden tapaukset saavat Israelin mediassa suurta huomiota. Arvostelijoiden mukaan siepattujen sankarikohtelu ja jatkuva mediahuomio ovatkin luoneet vääristymän, jonka takia yksittäisten ihmisten vapauttamiseksi ollaan valmiita tekemään kohtuuttoman suuria myönnytyksiä.

Israelin presidentti Shimon Peres sanoi tuntevansa katkeraa tuskaa päätöksestä, mutta korosti että Israelin oli pakko saada siepatut sotilaat takaisin. Mielipidekyselyjen mukaan enemmistö israelilaisista kannatti vankienvaihtoa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat