Hiv-positiivinen kuolee jo todennäköisemmin verisuonitautiin

Kun henkilö saa tietää kantavansa hiv-tartuntaa, suojaamattoman seksin aika on ohi.

– Kun testi näyttää positiivista, henkilölle kerrotaan, ettei hän voi enää harrastaa seksiä ilman kondomia tai suusuojaa. Eli, kun on varmistunut, että on hiv-positiivinen, siitä on kerrottava kumppanille ennen seksin harrastamista, Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Irma Pahlman kertoo.

Kansainväliset tutkimustulokset uusimmista hiv-lääkkeistä tosin kertovat, että kun lääkkeet otetaan ohjeen mukaan, viruksia tavataan verestä erittäin vähän. Hiviä kantava ei siis tartuta samoin kuin ennen tai hän ei tartuta lainkaan.

– Oikeustila meillä on edelleen se, että hiv-positiivisen henkilön on kerrottava tartunnasta kumppanilleen ja hänen on käytettävä kondomia tai suusuojaa, Pahlman painottaa.

– Hivin tahallisesta tartuttamisesta meillä on tuomittu rangaistuksiin rikoslain pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistöä käyttäen.

Työkavereille ei tarvitse kertoa

Hiv-tartunnasta ei tarvitse kertoa töissä, ellei itse koe siihen tarvetta.

– Lähtökohtaisesti tartunta ei kuulu työnantajalle tai työtovereille, vaan se on salassa pidettävä, terveydentilaa koskeva tieto. Ihmisen täytyy itse ratkaista, kenelle hän kertoo. Normaalissa työelämässä ei ole mitään syytä tai pakkoa kertoa tartunnastaan sen enempää kuin mistään muustakaan sairaudesta, joka ei vaikuta työn suorittamiseen, Pahlman sanoo.

– Meillä on erittäin harvoja ammatteja, joissa hiv-positiivinen henkilö ei voi toimia. Hyvä käytännön esimerkki on vaikkapa kirurgi.

Hiv-tartunnasta ei tarvitse kertoa myöskään vaikkapa omalle saunaporukalle.

– Hiv ei tartu saunan lauteilta, vessanpöntöstä, suutelemalla tai halaamalla, vaan vain seksin kautta, imettävän tai raskaana olevan naisen kautta tai veriteitse.

Tässäkin lääketiede on tuonut muutoksen.

– Tänä päivänä lääketiede pystyy antamaan hiv-positiiviselle äidille terveen lapsen, jos lääkitys aloitetaan riittävän ajoissa.

Todennäköisempää kuolla verisuonitautiin

Hiviin ei edelleenkään ole parantavaa lääkettä. Lääkitys on kuitenkin kehittynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana todella paljon. Hiv-tartunnan kantaja voi elää täysin normaalia elämää, Pahlman kertoo.

– Lääkärit arvioivat, että tänä päivänä ajoissa aloitettu lääkehoito merkitsee sitä, että henkilö pystyy elämään kohtuullisen normaalia elämää ja yhtä pitkän elämän kuin muutkin. Voisin sanoa, että hiv-positiivinen kuolee todennäköisemmin vaikkapa meidän kansansairauksiin, verisuonisairauksiin, kuin hiviin. Toki lääkehoito edellyttää säännöllisyyttä ja jatkuvaa seurantaa, eli huolellista hoitoa.

Tänään vietetään Maailman aids-päivää.

Lue myös:

    Uusimmat