Hiusten myynnillä rikastuu Vietnamissa

Vietnamilaisessa kylässä uskotaan uusiutuvaan luonnonvaraan: hiuksiin.

Elintaso Binh Anin kylässä on parantunut huomattavasti sen jälkeen, kun Do Van Thu keksi 13 vuotta sitten ruveta kauppaamaan hiuksia. Satojen perheiden ansiot ovat kohentuneet, ja hiuskeisarista itsestään on tullut miljonääri.

– Olimme ennen hyvin köyhiä, koska meillä oli vain vähän viljelysmaata. Tämä työ on pelastanut elämämme, Thu kertoo.

Maailmanlaajuisesti hiuskaupasta on tullut merkittävää liiketoimintaa. Peruukkien ja hiuslisäkkeiden lisäksi kauppansa tekevät hiustenpidennykset, joita suosivat etenkin nuoret naiset. Do Van Thun perhe myy ostamansa raaka-aineen naapurimaahan.

– Joka vuosi yrityksemme toimittaa Kiinaan 50–60 tonnia hiuksia. Ostamme hiuksia ympäri Vietnamia ja myös Laosista ja Kambodzhasta.

Hiuskilon hinta vaihtelee laadusta riippuen 35 eurosta lähes 200 euroon. Pitkä, käsittelemätön hius on kalleinta.

– 70–80 sentin mittainen hius on kalliimpaa kuin 50–60-senttinen, kertoo Thun yrityksessä työskentelevä Nguyen Van Tam.

Hiuksista on jo pulaa

Thun yritys tuo elannon noin 500 perheelle, mutta tarvittavia hiusmääriä eivät kyläläiset enää ehdi kasvattaa. Hiustenkeruumatkoista onkin tullut erottamaton osa liiketoimintaa. Hiusten ostajat kiertävät ympäri maata ja suostuttelevat pitkähiuksisia naisia luopumaan kutreistaan.

Paikoin hiuskauppa on saanut myös häikäilemättömiä piirteitä. Pohjoisessa Lang Sonin maakunnassa hiusten ostajien kerrotaan hyökänneen naisopiskelijoiden kimppuun ja väkisin leikanneen näiltä suortuvat mukaansa.

Thun mukaan kasvanut hiuskauppa on johtanut siihen, että laadukasta hiusta on tarjolla aiempaa vähemmän. Tilanne ei kuitenkaan huoleta hiuskeisaria, joka uskoo alan tulevaisuuteen.

– Saamme kaupaksi kaiken, mitä pystymme toimittamaan, mies sanoo.

Thu kertoo suunnittelevansa yrityksen toiminnan laajentamista, sillä hiuspidennysten suosio kasvaa muun muassa Etelä-Koreassa ja Thaimaassa.

(MTV3 - STT -AFP)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja