Hitas takaa huokeat asumiskulut

Hitas on asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä, jonka turvin asunnon voi ostaa normaalia huokeammalla hinnalla.

Hitas-asunnot ovat Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettuja, kohtuuhintaisia omistusasuntoja. Hitas-järjestelmän turvin valvotaan, etteivät asuntojen hinnat nouse. Asunnoille määritetään jo tontinluovutusvaiheessa korkein mahdollinen myyntihinta, jota ei myöhemmin myytäessä ei saa ylittää.

Hitas-asuntojen hintaan ei sisälly tontin hintaa, vaan vuokra siitä maksetaan hoitovastikkeena. Vuokra-aika vaihtelee 60–100 vuoden välillä, ja vuokran suuruus määräytyy alueen mukaan.

Autoton asuinalue Kalasatamaan

Uudet Hitas-asunnot ostetaan rakennuttajilta, eikä ostamiseen liity tulo- tai varallisuusrajoja. Rakennusvaiheessa on mahdollista toteuttaa muutos- ja lisätöitä tulevaan asuntoon, mutta ne ostajan on maksettava itse.

Hitas-asunnot on tarkoitettu pääsääntöisesti omistuskäyttöön, mutta myös vuokraaminen on mahdollista, mikäli yhtiöjärjestys ei kiellä sitä. Jälleenmyyntihinta määräytyy muun muassa alkuperäisen hankintahinnan, rakennusaikaisten korkojen ja indeksimuutosten mukaan. Kaikille Hitas-asunnoille lasketaan nk. rajahinta keskineliöhintojen perusteella.

Hitas-asuntoja on pääkaupungissa arviolta noin 18 000, ja uusi alue on rakentumassa Helsingin Kalasatamaan. Alueesta povataan viihtyisää, sillä se on suunniteltu autottomaksi.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja