Historia ja ruokakulttuuri esillä HelsinkiMenussa

Helsingin kulttuurivuoden ohjelmaan kuulunutta HelsinkiMenu -hanketta jatketaan edelleen. Sen tavoitteena on edistää suomalaista ruokakulttuuria, tehdä kotimaista gastronomiaa tunnetuksi ja edistää laadukkaiden suomalaisten elintarvikkeiden käyttöä. Tänä vuonna lisätään paikallisen ravintolakulttuurin ja -historian tuntemusta. Jokaiseen hankkeessa mukana olevaan ravintolaan tai sen lähialueeseen liittyy oma mielenkiintoinen historiansa. Ne kirjoitetaan nyt lyhyiksi tarinoiksi, jotta myös ravintola-asiakas pääsee kurkistamaan ateriointipaikkansa historiaan. Osa tarinoista on jo valmiina ja loput valmistuvat kevään aikana. Kirjoittamisessa ravintoloita avustaa erikoistutkija Martti Helminen Helsingin kaupungin tietokeskuksesta. Erityisesti matkailijat ja liikelounastajat ovat viime vuoden kokemusten mukaan ottaneet HelsinkiMenun omakseen. Menestys on innoittanut myös muita paikkakuntia kehittämään vastaavia ruokakulttuurituotteita. Hankkeita viritellään parhaillaan ainakin Hämeessä, Pirkanmaalla ja Turussa.

Nyt on mateen ja mädin aika

Runsaat 20 ravintolaa on tammikuun loppuun mennessä ilmoittautunut mukaan HelsinkiMenu -hankkeeseen. Mukana on myös monia suuria henkilöstöravintoloita. Ruokalista on jokaisessa ravintolassa erilainen. Lähtökohtana on kuitenkin se, että ateriat valmistetaan suomalaisista, sesongille tyypillisistä raaka-aineista. Nyt menossa olevalla jaksolla suositaan erityisesti madetta ja mätiä, kotimaisia juureksia - mm. porkkanaa, lanttua, naurista ja jättikyssäkaalia sekä erilaisia perunalajikkeita. Raaka-aineisiin kuuluvat myös tyrni ja muut kotimaiset marjat sekä täällä viljellyt sienet. Maustamiseen käytetään kotimaisia tuoreita ruukkuyrttejä. (Lähde: STT / MTV3 Internet)

Lue myös:

    Uusimmat