Mainos

Hirvionnettomuudet lisääntyneet huippulukemiin

Viime vuosi vaikuttaa olevan yksi hirvionnettomuuksien huippuvuosista 1990-luvulla. Vuoden 1998 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana hirvionnettomuuksia oli 1055. Luku on neljä prosenttia suurempi kuin edellisvuonna vastaavana aikana. Alueellisesti eniten onnettomuuksia sattui Kaakkois-Suomen, Hämeen ja Uudenmaan alueilla.

Tielaitoksen tekemien tilastojen mukaan hirvionnettomuuksien määrä on viiden vuoden aikana lisääntynyt yli 50 prosenttia. Samaan aikaan hirvikanta on laskenut. -Yhtenä syynä onnettomuuksien lisääntymiseen on liikenteen määrän kasvu. Toisaalta hirvikanta on siirtynyt länteen ja etelään, joissa myös liikenne on vilkkainta, kertoo liikenneturvallisuustutkija Juhani Mänttäri.

Onnettomuuksien määrää ovat lisänneet myös nuorten hirvien määrän kasvu sekä nopeampien tieyhteyksien rakentaminen. Savo-Karjalan alueella hirvikolarit ovat kaksinkertaistuneet viiden vuoden aikana. Paikallisen tiepiirin mukaan onnettomuuksien lisääntyminen alueella johtuu hirvien määrän kasvusta.

Peuravaara kasvanut

Myös peuraonnettomuudet ovat lisääntynet koko 1990-luvun ajan. Viime vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana onnettomuuksia oli yhteensä 700, mikä on noin 13 prosenttia edellisvuotta enemmän. Eniten onnettomuuksia sattui Turun, Uudenmaan ja Hämeen seuduilla.

Vuonna 1997 yleisillä teillä tapahtui ennätysmäärä hirvi- ja peuraonnettomuuksia. Niitä oli yhteensä 3214. Vuonna 1998 luvun uskotaan olevan vielä suuremman. Hirveen törmättiin toissa vuonna 1792 kertaa ja peuraan 1422 kertaa. Lisäksi Pohjois-Suomen tieliikenteessä menetettiin paliskuntien ilmoituksen mukaan 2670 poroa. Sekä hirvi- että peuraonnettomuuksien määrä on noussut jyrkästi vuoden 1993 jälkeen.

Uusia turvakeinoja kokeillaan

Mänttärin mukaan liikenneturvallisuutta aiotaan parantaa pääasiassa perinteisin keinoin, eli lisäämällä liikennemerkkejä, aitoja sekä raivaamalla tienvarsia. Kahdella tieosuudella on kokeiltu automaattista varoitusjärjestelmää.

Valtatiellä 7 välillä Koskenkylä-Loviisa on eläimille järjestetty alikulkumahdollisuuksia. Riistanhoitopiirin arvion mukaan hirvikanta oli viime syksynä ennen metsästystä noin 110000 eläintä. Peurojen arvioitu määrä oli noin 37000.

Vuoden vaarallisinta hirvi- ja peuraonnettomuusaikaa ovat syksy ja keskikesä. Riski törmätä eläimiin kasvaa hämärässä ja pimeässä. Toissa vuonna liki puolet onnettomuuksista ajettiin pimeässä ja vajaa viidennes hämärässä. Valtaosa onnettomuuksista tapahtui korkeilla nopeuksilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.