Mainos

Hirvieläinkolarit yleistyneet viime vuodesta – pahin aika vasta edessä

Tämän vuoden tilastojen mukaan kolarit hirvieläinten kanssa ovat yleistyneet. Jokaisen kuukauden kohdalla luvut ovat tuntuvasti suuremmat kuin aiempana vuonna.

– Vakuutusyhtiöiden hirvieläinkolaritilastot näyttävät jo tuhat kolaria enemmän tänä vuonna kuin vuonna 2013 samaan aikaan, kertoo Pohjola Vakuutuksen liikenne-ja autovahinkojen korvauspäällikkö Sami Reinikka.

Tilastossa ovat mukana kaikki hirvieläimet eli hirvet, saksanhirvet, porot, peurat ja metsäkauriit. Yleisimmin kuolemaan johtaneet kolarit tapahtuvat hirven kanssa, joka voi painaa pahimmillaan yhtä paljon kuin pieni vanhakantainen henkilöauto.

Myös If Vahinkovakuutusyhtiössä on huomattu alkuvuoden onnettomuushuippu.

– Nähtävissä on ollut piikki vuoden 2014 alussa. jolloin hirvivahinkoja sattui noin neljännes enemmän kuin kyseisenä ajankohtana yleensä, If Vahinkovakuutusyhtiön viestintäpäällikkö Mari Hätinen kertoo

Tilastoja tulevat vielä rumentamaan yleensä loppuvuodesta runsaammin tapahtuvat onnettomuudet.

– Kaikkein eniten meillä sattuu hirvikolareita syksyllä johtuen kahdesta seikasta. Hirviä aletaan metsästää ja ne pakenevat metsästä henkensä kaupalla. Hirvillä on myös kiima-aika eli lisääntymiskausi meneillään. Levottomuutta tulee ja hirvet liikkuvat epätavallisillakin paikoilla pitkiä matkoja, Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertoo.

– Noin puolet kaikista hirvieläinvahingoista tapahtuu syyskuun ja joulukuun välisenä aikana, Ifin Mari Hätinen kertoo.

Vuonna 2012 ei hirvikolareissa kuollut yhtään ihmistä. Vuonna 2013 hirvikolarit vaativat kaksi kuolonuhria.

Poliisille ilmoitettuja hirvi- ja eläinvahinkoja oli viime vuonna 6621 kappaletta. Vakuutusyhtiöille vahinkoja on ilmoitettu viime vuonna noin 7500 hirvi-, peura- ja porovahinkoa. Kesäkuun 2014 loppuun mennessä vahinkoja on vakuutusyhtiöille ilmoitettu jo yli 3200 kappaletta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.